”Norge är förpliktat att stänga av Johaug”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Bryter mot reglerna enligt Fis-chefen

1 av 3

Therese Johaug är inte avstäng under utredning.

Norge bryter därmed mot reglerna enligt Fis generalsekreterare Sarah Lewis.

– Norge är förpliktat att stänga av Johaug, säger hon.

Det var i torsdags som nyheten om Therese Johaug briserade. Den norska stjärnan hade åkt fast i ett dopningstest för substansen clostebol.

Men Joahug är inte avstängd under utredning och kan få tävla när världscupen drar i gång om en dryg månad.

– En utövare kan stänga av sig själv frivilligt eller så kan Påtalenämnden göra det, men det sker då först när den inledande utredningen är klar, sa Halvor H Byfuglien, kommunikationschef på Antidopning Norge till Sportbladet i torsdags.

”Kräver ingen utvärdering”

Johaug valde att inte stänga av sig själv, men enligt Internationella skidförbundet, Fis, ska stjärnan stängas av ändå.

– På grund av den substansen som är involverad, enligt vad vi hört av medierna, är den norska antidopningskommittén förpliktad att stänga av Johaug. Preparatet finns inte på listan över substanser som kräver en utvärdering. Det är en anabol steroid, säger generalsekreterare Sarah Lewis till Hufuvdstadsbladet och fortsätter:

– Vi utgår från att de redan stängt av henne eller inlett processen för att stänga av henne.

Norges svar

Lewis var på besök i Lahtis inför VM i februari när hon fick frågor om den norska stjärnan. Hon säger att Fis aldrig har haft ett fall med en så stor internationell profil och skickar en passning till det norska skidförbundet. 

– Vi kan inte börja generalisera, men det norska skiförbundet står inför några stora utmaningar.

Lewis säger också att hon inte informerats om Johaugs dopning, men nu slår de norska skidförbundet tillbaka. I ett pressmeddelande skriver de att Lewis informerades om presskonferensen den 13 oktober, något hon också ska ha bekrätftat i ett e-postmeddelande till förbundet under lördagen.

”När det gäller avstängningen förhåller sig NSF till Antidoping Norge som gör inledande undersökningar i frågan”, skriver förbundet i pressmeddelandet.

 PLUS:  Idrottens mörka baksida

ARTIKELN HANDLAR OM