Tyska kaptenen: ’Det är fördel Sverige’

Foto: Tyskland slog Kanada i semifinalen
SPORTBLADET

RIO. Statistiken och historien talar för Tyskland.

Men tyska förbundskaptenen Silvia Neid lägger ingen vikt på det som har varit – och vill gärna slippa en eventuell straffläggning.

– De har varit väldigt bra på straffar. Vi har inget psykologiskt övertag. Om någon har fördel så är det Sverige, säger Neid.

Sverige har flera tunga förluster mot Tyskland i mästerskap, bland annat VM i fjol, EM på hemmaplan 2013 och finalförlusten i VM 2003. Det är 20 år sedan, nio raka förluster, Sverige besegrade det tyska damlandslaget i en tävlingsmatch.

Den svenska truppen menar att det är dags att bryta trenden mot det tyska landslaget.

”Har ett bra lag”

– Förr eller senare kommer de att förlora, de kommer att förlora. Tyskland är ett bra lag och de har stolt historia med fina vinster. De har vunnit flera gånger mot oss, men jag tycker att det är dags att ändra på det, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Det är första gången Sverige och Tyskland spelar en OS-final. Därför tycker inte tyska förbundskaptenen Silvia Neid att de gamla resultaten spelar någon roll.

– De har ett väldigt bra lag, de har slagit ut flera bra lag i turneringen. De har stort självförtroende. Jag tycker inte att vi har ett psykologiskt övertag. De har däremot spelat på arenan, Maracanã. Så om det är någon som har en fördel är det Sverige, säger Neid.

Gör sin sista match

Sverige har visat stort tålamod mot USA och Brasilien, tvingat fram straffläggning i både kvartsfinalen och semifinalen. Tyskland undviker gärna straffar.

– Vi föredrar självklart att göra mål under 90 minuter, inte behöva spela 120 minuter och straffar. Sverige har imponerat på straffar, de har varit starkt och bättre än sina motståndare, säger Neid.

Tyskland har dock läst in sig på Sverige inför en eventuell straffläggning.

– Vår målvaktstränare är väldigt förberedd. Han har studerat dem. Han har sin taktik klar, han vet vem han ska skicka in om det blir straffar.

Det är Silvia Nejds sista match som förbundskapten för Tyskland. Hon har haft posten sedan 2007. Hon vill självklart avsluta på bästa vis.

Sverige–Tyskland 22.30 i TV 3.

ARTIKELN HANDLAR OM