Bolt kan förlora OS-guld efter dopningsavslöjande

SPORTBLADET

Den jamaicanska friidrottare som fastnat i IOK:s omtester av Peking-proverna är sprinterstjärnan Nesta Carter, skriver Jamaica Gleaner.

Han var med i det 4x100-meterslag som vann OS-guld och slog världsrekord och därmed riskerar lagkamraterna Usain Bolt, Asafa Powell och Michael Frater att bli av med sina guld i efterhand.

31 idrottare fastnade när IOK valde att omtesta alla medaljörer från OS i Peking.

Flera av fallen handlade om ryska idrottare men under torsdagen kom det ut uppgifter att en av dem som fastnat var en jamaicansk friidrottare.

Nu skriver Jamaica Gleaner att det är sprintern Nesta Carter som har åkt dit åtta år efter de olympiska spelen. Enligt tidningen handlar det om ämnet Methylexaneamine som i normalfallet kan ge allt ifrån en varning till 18 månaders avstängning.

Fem guld i stafett

Nesta Carter var under OS i Peking en del av det stafettlag, tillsammans med Michael Frater, Asafa Powell och Usain Bolt, vann OS-guld på dåvarande världsrekordtiden 37,10.

Han var även med i det lag som försvarade guldet fyra år senare på världsrekordet 36,84 och har också tre VM-guld i stafett samt ett brons på 100 meter från VM i Moskva 2013.

Skulle även Nesta Carter fällas för dopning i efterhand kommer sannolikt även lagkamraterna med Usain Bolt i spetsen att förlora sitt stafett-guld.

Guldet skulle i så fall gå till Trinidad och Tobago.

Nesta Carter tillhör samma träningsgrupp som Asafa Powell och Veronica Campbell Brown som båda också fått kortare dopningsavstängningar.

Nesta Carter och hans manager har avböjt att kommentera uppgifterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Usain Bolt

Dopning

Sommar-OS

Friidrott