Ny svensk skidsuccé – vann guld i U23-VM

Av: Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonna Sundling
Foto: BILDBYRÅN
Jonna Sundling

SPORTBLADET

Glädjande resultat för de svenska U23-åkarna i Rumänien.

Dagen slutade med tre pallplatser för Sverige i sprint.

– Det var på ett vis magiskt, säger tränaren Tobias Långberg.

Idag inleddes U23-VM i rumänska Rasnov. Det blev en bra svensk start då fristilssprinten skulle avgöras. Jonna Sundling hade problem i kvartsfinalen och gick vidare som lucky looser.

– Det började lite knackigt. Men vi testade ny vallning och killarna gjorde ett bättre kval än väntat som ryckte upp hela laget, säger Tobias Långberg.

"Helt rå i finalen"

Efter lite förändringar och framgångar på herrsidan, lossnade det i semifinal och final för damerna. Sundling tog tillslut en övertygande seger. Även Maja Dahlqvist hade en bra dag och kom i mål på en tredjeplats. Silvret gick till Nadine Faendhrich, Schweiz.

– Det var på ett vis magiskt. Vi visste att de var rankade som etta och fyra men blev elva och fjorton i kvalet. Vi undrade vad som hände, men det blev bättre för varje lopp. Jonna var helt rå i finalen, säger Tobias Långberg.

Silver för Dyvik

Efter det imponerande herrkvalet fortsatte framgångarna och Sverige var representerade av två åkare även i herrarnas final. Karl-Johan Dyvik och Oskar Svensson. Dyvik som var reserv inför tävlingen lyckades ta Sveriges tredje medalj, ett silver.

– Kalle, vår reserv som kom med imponerade verkligen. Han visade sig starkare och starkare. Det är helt otroligt, säger Tobias Långberg.

Svensson slutade precis utanför pallen på en fjärde plats. Tuffare var det för Norge, som inte hade någon åkare till semifinal, varken på dam-eller herrsidan.

Publicerad: