Pär Gerell fixade OS-plats i singel

Av: Emelie Fredriksson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Pär Gerell fixade en palts till Rio.
Foto: TT
Pär Gerell fixade en palts till Rio.

EM-brons i höstas.

I dag stod det klart att Pär Gerell får chansen till nya pingisskrällar när han knep en av de svenska OS-platserna i kvalet hemma i Halmstad.

– Efter EM-bronset så är det här den tävling jag är mest glad för, säger han.

Pär Gerell, skrällmannen från EM i höstas, fixade OS-platsen i singel efter sin tredje seger för dagen, med 4-1 i set (11–7, 11–7, 8–11, 14–12, 11–5) mot britten Paul Drinkhall.

Han var tagen efter hemmatriumfen.

– Efter EM-bronset så är det här den tävling jag är mest glad för. Jag har siktat på det här i två års tid. Att missa OS-platsen här hemma hade grämt mig, säger han.

– Länge sen jag kände så här. En oerhörd lättnad. Jag har aldrig varit bättre på världsrankingen ändå inte klart att jag skulle komma med här. Vi alla har ju lyft oss. Så det har varit en väldig kamp.

Chans kvar

Sverige har redan ett herrlag klart för OS. Men i singel får varje land bara ha med två spelare, så i Halmstad handlar mycket av kampen för de svenska herrarnas del om vilka två som ska få spela även singel i Rio.

Inför återkvalet som väntar, med en fem segrar lång väg fredag och lördag för den som vill ha en OS-plats, ligger Kristian Karlsson, 26:a i världen och högst rankad av svenskarna, bäst till.

Kompisen Mattias Karlssons förlust i andra matchen mot Wang Yang, Slovakien, gör att den högre världsrankade Kristian sannolikt har en av de två singelplatserna i OS.

– Mattias måste ta en av de två återstående OS-platserna på lördag, han är så långt efter Kristian på rankingen, säger förbundskaptenen Marcus Sjöberg.

Tufft för damerna

För de svenska damerna väntar en fortsatt snårig väg till en OS-plats.

Li Fen var närmast, men i sin tredje match, där en OS-plats stod på spel, åkte hon på en rejäl utklassning och vann inte ett enda set.

Svenskan, som länge hämmats av en överansträngd armbåde tröttnade när det gällde.

– Tre matcher på en dag är för mycket, säger hon, medveten om att hon har fyra matcher kvar om hon vill knipa en OS-plats i återkvalet.

Matilda Ekholms chans att ta sig till OS minskade då hon föll i det andra av de tre stegen fram till en OS-plats, med 1–4 mot tjeckiskan Iveta Vacenovska.

För henne och tredjesvenskan Linda Bergström, som föll direkt mot Li Xiu, Frankrike, väntar fem matcher om de når ända fram till en OS-plats.

Publicerad: