"Mina föräldrar blev attackerade"

avEmelie Fredriksson, Zbigniew Kuczynski

Publicerad:
Uppdaterad:

Justyna Kowalczyk avslöjar: Den värsta tävlingen i karriären

Foto: AP/AFP
Justyna Kowalczyk berättar om hur hon behandlas av de norska fansen.

Att Justyna Kowalczyk och de norska skidfansen inte drar jämt är ingen nyhet.

I en krönika i polska Gazeta Wyborcza berättar hon nu mer om den infekterade situationen genom åren – framför allt i VM i Oslo 2011.

– Mina föräldrar blev attackerade av norska fulla fans, skriver hon.

Under helgens världscuptävlingar i Lillehammer skrev Justyna Kowalczyk på Twitter om hur hon hånades längs spåren. Hon tackade bland annat för allt buande och glåpord.

I en krönika i den polska tidningen Gazeta Wyborcza skriver den polska stjärnan nu mer om den infekterade relationen med de norska skidfansen.

Där berättar hon bland annat om VM i Oslo 2011 som hon beskriver som den värsta tävlingen hon har varit på.

"Mobbade mig"

– Det fina arrangemanget väger inte upp det faktum att publiken mobbade mig, skriver hon.

Innan mästerskapet hade skidåkaren kommenterat den norska – och framför allt Marit Björgens – astmaanvändning.

– Detta resulterade i att jag blev fiende nummer ett i Oslo året efter. Norska fans skrek skällsord på norska, engelska och till och med på knackig polska. De var så grova och osmakliga att jag inte kan återge dem i skrift. De skulle inte kunna publiceras i media.

Hon minns också hur hennes föräldrar, som kom till Norge för första gången, chockades av angreppen från de norska 'fansen'.

– Att det kastades skit mot mig på träningar, skidtester, uppvärmningar och till och med shoppingturer är förståeligt. Men mina föräldrar som stod och hejade på mig längs banan med en polsk flagga blev attackerades av norska fulla fans och till slut tvingades de rulla ihop den...

"Inte berättat innan"

– Jag har inte berättat om den här händelsen i media tidigare eftersom jag vill skydda de polska fans som stöttar mig och bor i Norge. Jag ville inte att det polsk-norska kriget skulle eskalera.

Men efter den senaste tidens astmadiskussion säger Kowalczyk att hon nu är fiende nummer ett igen. Krönikan har fått namnet "Om längdskidor med popcorn" och är en återkoppling till hennes twitterkommentar till Antidopning Norges besked om att de rekommenderar 14 månaders avstängning för Therese Johaug.

"Jag undrar vad FIS och WADA tycker. #14månader #öppnarpopcorn", skrev hon då.

I krönikan skriver 33-åringen också att hon trots allt ser fram emot att återvända till Oslo en sista gång innan hon avslutar karriären.

Publicerad: