Kallas önskan: köra stafett med talangen

Publicerad 2016-12-11

Lillehammer. Tillsammans spräckte de fältet och kom båda på pallen i Skandinaviska cupen.

Nu vill Charlotte Kalla, 29, samsas med Ebba Andersson, 19, också i vinterns höjdpunkt.

– Det vore kul att ha med Ebba i ett stafettlag, säger Kalla.

Tio år skiljer mellan svensk skidåknings största stjärna och mest lovande talang. När de tävlar skiljer bara ett par sekunder.

Ebba Andersson, 19, vann säsongspremiären i Bruksvallarna då Charlotte Kalla låg hemma med feber. När de för första gången för säsongen fick tävla ihop slutade det med gemensamma framgångar.

I lördags var Kalla etta och Andersson tvåa på fem kilometer fritt. I dag spräckte duon fältet på 15 kilometer klassiskt. Bara Kathrine Harsem orkade hänga på och i mål var Kalla först, norskan tvåa och Andersson trea.

– Ebba har gjort ett storjobb i dag som har dragit i snöfallet. Det var skönt att gå i rygg på henne, jag trivdes bra där i hennes fotspår. Hon är riktigt stark uppför särskilt, säger Kalla.

"Lurades" med taktiken

Hon hjälpte dig till segern?

– Ja, definitivt. Det gjorde hon. Superskoj att vara två svenskor med högt upp och och utmana norskorna.

Ger du råd till Ebba?

– Om hon frågar försöker jag svara så gott jag kan. Vi pratade om taktik här i går. Då sa jag hur jag tänkte. Sedan ändrade jag mig direkt, bara "hahaha, gick hon på den?”.

– Det är kul. Det är högt i tak. Hon är nyfiken men har en ganska klar bild av vad hon tror på.

Förbundskapten Rikard Grips taktik är att inte matcha Ebba Andersson i världscupen i vinter för att i stället låta henne satsa mot JVM i USA i januari-februari. Men Grip har lämnat en öppning för att tonåringen kan ta en plats i senior-VM i Lahtis senare i februari.

Om Kalla får välja?

– Ja, det vore kul att ha med Ebba i ett stafettlag. Det är så många som fajtas om en plats i laget och det är positivt. Ja, oavsett om det är juniorer eller förstaårsseniorer eller en gamling som jag så är det de bästa som ska stå på startlinjen så att vi kan vara med och utmana på riktigt, säger hon.

"Åker bara så fort jag kan"

För Ebba Andersson är perspektiven smått svindlande. Hon opererade sitt knä i mars och juni och har ägnat stor del av sommaren åt rehabilitering. I dag känner hon sig återhämtad men passar sig från att planera för långt fram då hon inte vet hur väl kroppen kommer att hålla.

För Ebba Andersson är Charlotte Kalla en idol.

– Hon är en stor inspirationskälla, så jag är jätteglad att hon är här. Jag förstod att hon skulle gå i backen, vi hade som plan att försöka gå med så länge som möjligt, men hon var för stark, säger hon.

Du går i täten med Charlotte Kalla. Hur är det att tänka på hur långt ditt skidliv redan har tagit dig?

– Det är inget jag har tänkt på. Jag åker bra så fort jag kan.

Vad säger du om senior-VM?

– Det säger jag inte så mycket om.

Men du har en chans att få komma dit?

– Ja, absolut, men det är inget jag tänker på nu.