Sundhage: ”Vi spelade inte som vi borde”

1 av 2 | Foto: Sundhages kritik efter premiären
SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Tre poäng.

Det var det enda Pia Sundhage var glad över efter 1-0-premiären mot Sydafrika.

– Vi spelar inte som vi borde i dag, säger förbundskaptenen.

Det var långsamt och chansfattigt. Men ändå var Sverige totalt dominanta mot Sydafrika. Trots den stora klasskillanden på planen och på pappret dröjde det ända till 76:e minuten innan Nilla Fischer, sin vana trogen, kunde stånga in det matchavgörande målet efter en hörna.

Det – och bara det – var Pia Sundhage nöjd med efter matchen.

– Vi spelad inte som vi borde, men vi är väldigt nöjda med resultatet. Jämför man med VM i fjol så lämnar vi med tre poäng i dag, konstaterar Pia på presskonferensen efter matchen.

”Rörelsen för dålig”

Diagnosen på det svenska spelet handlar om bristande tempo, alltför svagt slagna fasta situationer och för dålig bredd i anfallsspelet.

– Vi använder inte kanterna på någon sida. Hela tiden försöker vi attackera centralt. Sen när vi håller i bollen är det för många touch på bollen, alltför långtsamt. Men det var nog lite pressen över att det var första matchen. Rörelsen utan boll var för dålig, säger förbundskaptenen.

”Kunde tagit ut vem som helst”

I andra halvlek valde hon att byta ut två av tre anfallare, Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö, men Lotta Schelin blev kvar trots en blek insats.

– Vi kunde ha tagit ut vem som helst av dem. Vi har fem bra anfallare och det hade inte gjort så stor skillnad om vi hade plockat av Lotta eller någon annan. Det är en styrka att vi har så många som vill visa att de ska spela, Lotta gör en okej match.

Här näst väntar Brasilien, ett helt annat motstånd och Pia Sundhage spår också en helt annan matchbild.

– Vi ska spela annorlunda helt klart. Vi hade bollinnehavet men lyckades inte sticka igenom i dag, mot Brasilien kommer det nog inte att se ut så, då blir det nog mer kontringar. Nu lämnar vi den här matchen bakom oss och ser framåt.

Se målet från Viasat här

ARTIKELN HANDLAR OM