Hammarbys replik efter Aregawikritiken

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

När Abeba Aregawis A-prov visade positivt för meldonium sparkade Hammarby ut klubbens löparstjärna – sen lade man locket på och vägrade svara på frågor.

Efter skarp kritik från ex-tränare och flera andra väljer man nu att publicera en del svar om skandalen på sin hemsida.

– Vi har aldrig misstänkt någon form av dopning, skriver man.

Skandalen kring Abeba Aregawi har skakat om hela friidrotts-Sverige. Mitt i stormen har Abeba Aregawis klubb sedan 2011, Hammarby, varit. Men ända sedan beskedet att a-provet var positivt och Hammarby valde att bryta sitt samarbete med Aregawi har klubben lagt locket på. Trots upprepade intervjuförsök med hela styrelsen har man valt att inte svara.

I går höll klubben ett årsmöte och slog då tillbaka mot en del av den kritik som klubbens före detta löpartränare Per Synnerman gett uttryck för. Då valdes också stora delar av styrelsen om och idag publicerade man en svar på en del av de frågor som ställts till klubben sedan dopningsavslöjandet.

”Såg inget skäl att avbryta samarbetet”

Man slår med kraft tillbaka mot anklagelserna från Per Synnerman att Hammarby borde ha anat något när Abeba gick fram så kraftigt resultatmässigt före och efter OS 2012.

– Han uttryckte aldrig då att det inte stod rätt till med Abebas resultatutveckling, säger man och fortsätter:

– Inte heller efter OS framförde Synnerman en misstänksamhet mot resultatutvecklingen, utan framförde snarare rykten om Abebas äktenskap som skäl till att avbryta samarbetet. Klubbledningen blev dock aldrig presenterad för några konkreta bevis för detta och såg heller inget skäl att avbryta samarbetet på grund av rykten som kunde betraktas som illasinnade.

”Årligen lämnat kontrolluppgift”

Att Hammarby skulle varit delaktiga i Abeba Aregawis skatteflykt slår man också i från sig.

– Nej, det ekonomiska stöd som klubben betalat till Abeba har redovisats till Skatteverket. Vi har årligen lämnat in kontrolluppgifter till skatteverket för dessa ersättningar samt redovisat och beskattat den bostadsförmån som var aktuell under en inledningsperiod.

Precis som förbundskapten Karin Torneklint gav vittnesmål om på gårdagens presskonferens menar Hammarby att de aldrig anat att Abeba Aregawi skulle använda prestationshöjande preparat.

– Vi har diskuterat doping med Abeba många gånger i olika sammanhang och hon har själv varit mycket upprörd över de dopingfall som berört henne i tävlingssammanhang, speciellt i samband med London-OS 2012.

– Vi har noterat att hon läst noga på innehållsförteckningar när hon fått energibars eller energidrycker på exempelvis tävlingar och vi har uppfattat Abeba som en renlevnadsmänniska, hon har tränat mycket hårt och levt sina dagar helt och hållet för friidrotten.

”Äktenskapet var granskat och godkänt”

Friidrottsagenten Lars Kristiansson var en av de som från början fick i uppdrag av Hammarby att hjälpa Abeba att göra övergången till svensk friidrott. Men han hoppade av då han menade att det i ett möte med Aregawis management och IAAF blev tydligt att relationen med Henok Weldegebriel var ett skenäktenskap.

–  I sittande möte Ingvar också omtumlad av det hela, men Hammarby förträngde det hela. De tyckte väl inte att det var någon stor fråga, sa Lars Kristiansson i Aftonbladet Morgon.

Det påståendet kommenterar inte Hammarby mer än i relation till Per Synnermans kritik.

– Abebas äktenskap var då granskat och godkänt av berörda myndigheter, att ifrågasätta det ligger inte i klubbens åtagande, skriver klubben.

Publicerad: