Erbjudna en plats – men SOK nobbar

Publicerad:
Uppdaterad:
Erik Sandbacka.
Foto: ERIK SANBACKA/FACEBOOK
Erik Sandbacka.

SPORTBLADET

Sveriges kanotförbund blev erbjudna en extra plats i sommarens OS.

Men SOK väljer att säga ”tack, men nej tack”.

Nobbade Erik Sandbacka kommer nu inte ha ork att titta på tävlingarna.

– Det känns för jobbigt, säger han till Sportbladet.

Fem ryska kanotister stängs av OS, något Sportbladet skrev om i går.

Sverige blev då erbjudna en av platserna, i kanoternas K2 200 meter.

– Vi har en dialog huruvida med SOK hur vi hanterar det. SOK har ju krav på placering och resultat. Från förbundet så ser vi positivt på det, vi tror mycket på dem, sa Anders Danielsson, generalsekreterare i kanotförbundet.

Och SOK:s beslut blev... negativt.

– Vi bedömer från våra grundkriterier och vi tycker inte att resultatet som det nya paret har räcker för en uttagning, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, till SVT Sport.

”Jävligt fega”

Det nobbade paret är Joel Elenius och Erik Sandbacka, sexa i EM i somras.

Sandbacka och hans tidigare partner, Christian Svanqvist, kom förra året nia i VM. En plats högre hade resulterat i en direktplats till OS. Ett dopat ryskt parhögre placerade sig då högre än det svenska paret.

Under OS-kvalet i våras missade man även då en plats med minsta möjliga marginal.

Svanqvist valde efter nederlagen att sluta helt. Sandbacka bildade par med Elenius, som nu alltså nobbades en OS-plats av SOK.

– Det är segt och tomt. Irriterat och ledset. Mest jobbigt är att det var så fruktansvärt nära igen, att man snubblar på målsnöret ännu en gång.

Sandbacka berättar att han ett tag funderade på att sluta.

– Jag tänkte för mig själv: ”Är det värt det?”. Men jag har fortfarande många år framför mig. Jag vill inte bli den som missar hela tiden, jag vill bli den som är bäst.

”För jobbigt att titta”

Men besvikelsen kommer sitta i länge. Och han tycker inte att SOK har gjort rätt.

– Det är inte rimligt. Man kan dividera fram och tillbaka, men jag tycker verkligen att de borde skickat oss. Vi är värda platsen och vi har visat resultat senaste åren. När vi väl fick vår plats, en plats som skulle vart vår från början (på grund av det dopade paret), så skickar de inte oss. De har säkert följt sina regler men inte tänkt på det mer än så.

Sandbacka menar att han nu inte kommer kunna följa OS från soffan.

– Jag kommer titta på min bästa kompis när han kör K1. Sen hoppar jag resten. Det är bara en enda stor besvikelse. Det känns för jobbigt att titta när man har kapacitet att vara där. Då blickar jag hellre framåt.

”Varit stolpe ut”

Anders Danielsson är besviken, men förstående, över SOK:s beslut.

– Jag kan förstå deras beslut. När vi tolkar det från vårt håll känner vi att de skulle göra ett bra resultat i OS. Jag har pratat med Reinebo (Peter) och vi har full förståelse för varandras ståndpunkter, säger han till Sportbladet.

Erik Sandbacka är väldigt besviken. Förstår du honom?

– Ja, det har varit stolpe ut verkligen. Kanotförbundet tror att de hade gjort bra resultat och vi hade mycket väl unnat dem att åka med.

Publicerad: