Mejla

Robert Laul

"Lagerbäcks sista strid – behöver ett kryss till"

Publicerad:
Uppdaterad:
Både Zlatan Ibrahimovic och Lars Lagerbäck kan göra sina sista mästerskapsmatcher ikväll
Foto: Aftonbladet
Både Zlatan Ibrahimovic och Lars Lagerbäck kan göra sina sista mästerskapsmatcher ikväll

PARIS. Nästa match är alltid den viktigaste.

I kväll kan nästa match vara den sista.

För Island.

Men framför allt för Lars Lagerbäck.

Ibland flätas historien samman på ett sätt som är nästan omöjligt att föreställa sig trots att den har gått att ana i veckor.

Ungefär samtidigt som Zlatan Ibrahimovic bekräftade att han slutar i landslaget efter EM, anlände Lars Lagerbäck till Islands presskonferens i Paris.

En kung, en legendar.

Om Island förlorar mot Österrike, och om Sverige inte vinner mot Belgien, gör Lagerbäck sin sista landskamp som förbundskapten på Stade de France samma kväll som Zlatan avslutar landslagskarriären på Stadium de Nice.

Det är en historiesammanflätning som Islands målvakt, filmregissören Hannes Halldórsson, skulle kunna skriva ett manus om.

Halldórsson satt med vid presspodiet, tillsammans med lagkaptenen Aron Gunnarsson och Lagerbäcks högra hand, Heimir Hallgrimsson som snart tar över förbundskaptenssysslan på egen hand.

Lagerbäck positiv

Lasse fick ordet först, och precis som Zlatan pratade han engelska men budskapet handlade inte om något avsked.

Inte alls.

– Först och främst: Det är trevligt att vara i Paris för en match där vi har en hygglig chans att avancera från gruppspelet. Det känns riktigt bra, sa Lagerbäck och lutade sig tillbaka.

Jag var tvungen att be om mikrofonen för att ställa den raka frågan:

Lasse, du har sagt att du pensionerar dig efter EM, det är ett faktum att matchen mot Österrike kan vara din sista som förbundskapten, hur känner du inför det?

– Jag vet inte om jag pensionerar mig helt från fotbollen men visst, tyvärr slutar jag i Island, tiden är mogen för det, jag blir ju inte yngre. Jag har varit väldigt priviligerad som fått uppleva så många olika saker inom fotbollen, sa Lagerbäck som inte tyckte det var så mycket mer med den saken.

Jag höll inte med utan ville ha Lasses bästa minne från hans liv i fotbollens tjänst:

– Det får vi ta någon annan gång när jag har hunnit fundera igenom det lite noggrannare. För tillfället är det som händer just nu det bästa.

Då lutade sig den ständigt optimistiske Heimir Hallgrimsson fram mot mikrofonen och fyllde i:

– Och det kommer bli ännu bättre.

Bild av att de redan är tillfreds

Ja, de hoppas förstås på det, detta Island som fortfarande är enda EM-laget i världshistorien som aldrig har förlorat en EM-match mig veterligen.

De har, å andra sidan, aldrig vunnit någon heller.

Men de behöver faktiskt inte vinna mot Österrike utan når åttondelsfinalen vid ytterligare ett kryss. Och är det något Lars Lagerbäck kan, så är det att spela oavgjort: Av hans 23 mästerskapsmatcher med Sverige, Nigeria och Island har över hälften, tolv stycken, slutat lika vid full tid.

Det finns en bild av att Island är tillfreds med allt de redan åstadkommit. Att de ska vara nöjda bara genom att ha kvalificerat sig för EM som minsta nation genom tiderna.

På sätt och vis stämmer det, lagkaptenen Aron Gunnarsson satte ord på just den känslan i går:

– Jag går stolt av planen oavsett hur matchen slutar, sa han.

Samtidigt: Vi talar om ett lag som var två ordinarie spelminuter från åttondelsfinal. Ett lag som hade varit i åttondelsfinal om de spelat mer cyniskt i slutet mot Ungern. Vars spelare kommer att gräma sig något fruktansvärt om de missar andraserven också.

Lasse kanske pensionerar sig

Som Gunnarsson uttryckte det i nästa andetag:

– Det spelar ingen roll hur det går till, vi ska bara dit.

I vägen står ett osäkert, pressat, vingligt men likafullt grundkompetent Österrike där 30 000 fans på läktaren bara väntar på att David Alaba ska explodera för första gången i den här turneringen.

Lars Lagerbäck ville inte gå in i detalj på styrkeförhållandena mellan lagen utan pratade fortsatt om en 50/50-match även om den alltjämnt positive Hallgrimsson antydde att det snarare var 60/50 i Islands favör (vilket jag tolkade som ett synsätt de har internt).

– Det är det som är så roligt med fotboll, allt kan hända, brukar Lars Lagerbäck säga.

Just igår sa han inte det.

För Island går fotbollslivet vidare vad som än händer på Stade de France, för Lars Lagerbäck kan nästan 20 år som förbundskapten nå vägs ände där.

Visst, det blir en sväng till Brasilien-OS som fotbollsexpert för Viasat, kanske hoppar han på ett klubblag som nedjoggning, kanske pensionerar han sig för gott.

Det enda vi kan vara helt säkra på är hur hans avsked kommer att se ut.

Medan Zlatan Ibrahimovic sparkar in dörrar och blåser ut fönster smyger Lars Lagerbäck ut bakvägen. Han kanske tackar fotbollen ytterligare en gång för allt han har fått uppleva, han kanske avslöjar de fakta som gör att lag vinner matcher.

Men han kom som Lars Lagerbäck, och han kommer att lämna som Lars Lagerbäck.

Oavsett det sker i den här matchen, eller i nästa.

Lauls EMoijer

Islands startelva

Island väntas komma med exakt samma startelva som inlett de två senaste matcherna. Eidur Gudhjonsen och Arnor Traustason uppges ligga bra till för tidiga inhopp om det skulle behövas.

Hannes Halldórsson

Birkir Saevarsson, Kári Árnason, Ragnar Sigurdsson, Ari Skulason

Johann Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Aron Gunnarsson, Birkir Bjarnason

Jon Dadi Bödvarsson, Kolbeinn Sigthorsson

Österrikes startelva (preliminär)

Väntas eventuellt en rad ändringar av Marcel Koller, bland annat stjärnan David Alaba kan flyttas ner från nummer tio-positionen till en av två sittande mittfältare. Men mer troligt är detta:

Robert Almer

Florian Klein, Aleksandar Dragovic, Martin Hinteregger, Christian Fuchs

Julian Baumgartlinger, Stefan Ilsanker

Marcel Sabitzer, David Alaba, Marko Arnautovic

Rubin Okotie

Islands drömmotståndare – England

Glöm Sverige, det lag Island hoppas få möta i en eventuell åttondelsfinal är England.

Åtminstone enligt lagkapten Aron Gunnarsson:

– Det vore en dröm för alla isländare. Vi har alltid drömt om att få möta dem i ett mästerskap. Premier League är den mest sedda fotbollsligan på Island, den det snackas mest om. Att få möta England hade varit något extra, det kan jag garantera, säger Gunnarsson.

avRobert Laul

Publicerad: