Mejla

Jennifer Wegerup

Italien står mer enat nu än på länge

Publicerad:

SPORTBLADET

Wegerup på plats för Italien Spanien

Buffon och Conte mötte pressen.
Foto: Reuters
Buffon och Conte mötte pressen.

UDINE. I skuggan av terrordåden, vid alpernas fot.

Här inleder Italien sin EM-resa, i mötet med Spanien.

I en stund då fotbollen kan kännas obetydlig men kanske aldrig varit viktigare.

Jennifer Wegerup på plats.

”Jag hörde att Uefa sagt att EM ska spelas med publik och det gläder mig. Därför att det innebär att vi inte accepterar de här omänskliga dåden. Vi ska fortsätta att försvara vår frihet”.

Gianluigi Buffons ord, efter terrorn i Bryssel och inför EM i Frankrike. Italiens lagkapten och ledande spelare just nu intog podiet på presskonferensen och tvekade inte. Han och förbundskapten Antonio Conte kom i mörka kostymer med Italiens emblem på bröstet och allvarliga bemötte de alla frågor. Få handlade inledningsvis om fotboll, desto fler om hotet mot EM, rädsla och oro.

Vi hade kört från Florens och det italienska landslagets bas i Coverciano, norrut. Utanför sol och på bilradion en ström av nyhetsinslag om terrorn i Bryssel, om hotet mot Europa, mot den fria världen och vårt sätt att leva. Mil efter mil på autostradan medan de italienska kollegorna och jag diskuterade EM i Frankrike; säkerheten, riskerna, men också det livsviktiga i att genomföra mästerskapet. När oskyldiga människor mördas kan en fotbollsmatch kännas fullständigt meningslös men det är som Antonio Conte sa, vid presspodiet på Stadio Friuli.

”Rädslan får inte segra. Vi ska spela mot Spanien och vi ska spela EM. Jag tror att det är rätt sätt att svara dem som vill skrämma oss. EM är en folkfest, med människor från hela Europa och världen. Vi ska ge glädje”.

Tyst minut inför Spanien-matchen

Vi hade anlänt till Udine just som alperna började kasta långa skuggor men dess snötäckta toppar ännu skimrade i kvällssolen. Det italienska fotbollsförbundet inledde med att meddela att det blir en tyst minut inför matchen. För terrorns offer och för de unga studenter, många italienska, som dog i bussolyckan i Spanien i måndags morse.

Sen, äntligen, efter det inställda lägret i februari, kan Italien börja fokusera på det EM som är bara två och en halv månad bort. 22 000 biljetter har sålts till Spanien-matchen och även om det inte går att tala om någon direkt azzurri-feber så börjar förväntan kännas, inte minst med den ökade pulsen i media.

Förbundskapten Conte har lite tid på sig att göra sina val men två verkligt bra träningsmatcher i mötena med Spanien och Tyskland. Laget har hunnit träna tillsammans tre dagar efter ett fyra månader långt uppehåll. Stora spelare som Juventus-försvararna Chiellini och Barzagli saknas liksom Marchisio och Immobile och Marco Verratti, som i PSG vuxit till att bli en av Italiens viktigaste spelare.

De italienska fotbollstyckarna är tämligen hårda i sina förhandstips och omdömen kring ”Italien version EM 2016”. Få tror på laget i sig men sätter sitt hopp till att gli azzurri i nästan alla mästerskap lyckas vara bäst när det gäller. Även om det inte blev så i VM 2014 i Brasilien. Antonio Conte har dock laget i sina händer på ett helt annat sätt än Cesare Prandelli hade. I Contes grupp finns inte heller orosmoment som Balotelli och Cassano.

Finns en stor längtan till EM

Mötet med Spanien lär inte säga särskilt mycket om vad som blir startelvan i EM. Conte kommer att se många, många matcher i vår, även i USA och andra ligor än Serie A, innan han spikar sin EM-trupp.

Som svensk journalist mitt i azzurri-gruppen har jag ända sen ankomsten till Coverciano överösts med frågor och varit gäst i tv-sändningar, som hos Mediaset Premium. Det är slående att Italien ser Sverige som en svår motståndare, framför allt på grund av/tack vare en viss Zlatan i sitt livs form.

Klart är att det, mitt i all spänning, oro och förstämning över det onda som skett och hotens skugga, finns en växande längtan mot EM. Och det var befriande hur presskonferensen mot slutet upplöstes i skämt och skratt, från både oss reportrar på plats och team Conte-Buffon.

Utifrån är oron stor men internt, i gruppen, står Sveriges azurblå gruppmotståndare mer enade än på länge.

Italien–Spanien börjar 20.45 ikväll

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN