Mejla

Robert Laul

Kanske snart hyr en trampbåt ihop

Publicerad:
Uppdaterad:

Laul: Kärt återseende med EM:ets meste förbundskapten

1 av 3 | Foto: Foto: Laul

ANNECY. ”Mister Laul – är du tillbaka på barrikaderna igen?

Det blev ett förhållandevis kärt återseende när jag äntligen fick chansen att träffa Lasse Lagerbäck i samband med Islands första träning på fransk mark.

Ska vi ha det så här trevligt resten av EM blir det inte mycket att skriva hem om.

Lagerbäcks hälsningsfras fick mig att minnas mitt debutmästerskap, EM i Portugal 2004.

Vice ordföranden i Svenska Fotbollförbundet på den tiden, Bengt Madsen, var överledare för landslaget, och vid första träningen i Cascais tog han emot i storslagen stil genom att vid ingången till träningsplanen personligen skaka hand med samtliga utsända journalister:

– Laul-pojken – har du fått åka hit? sa han när det var min tur.

Tolv år senare är det mister Laul som gäller, tiderna förändras.

Det är åttonde mästerskapet jag bevakar för Sportbladets räkning (det sjätte på plats) – Lasse Lagerbäck gör sitt sjunde VM/EM som förbundskapten (fem med Sverige och ett med Nigeria).

Det gör honom till det här EM:ets meste förbundskapten, och fan vet vilka tränare genom tiderna som kan rada upp sju stora turneringar?

Kan det vara så att Lars Lagerbäck är världens mest framgångsrike coach ur det perspektivet? Hur står han sig mot Helmut Schön med flera? Jag bjuder alla hobbystatistiker där hemma på den lilla karamellen.

”Har en realistisk chans”

När jag körde hit i tisdags kväll med den Peugeot-märkta dieseltraktorn passerade jag rakt genom ett regnmoln, och regnade gjorde det när Island skulle träna också.

– Väderprognosen ser tyvärr inte så bra ut, sa Lagerbäck som annars är nöjd med valet av EM-bas: Den alldeles enastående vackra alpstaden Annecy i sydöstra Frankrike, strax vid gränsen till Schweiz.

– En perfekt stad att ligga i, sa Lasse och det låter snuskigare än vad han egentligen menade: Att här kommer spelare och ledare bo bra under mästerskapet.

Lagerbäck har tidigare uttryckt en förhoppning att Island ska bli kvar en månad, hela vägen till final. Riktigt så offensiv var han inte när SVT intervjuade honom:

– Jag tror att vi har en realistisk chans att gå vidare från gruppen. Sedan hänger det ihop med lottning och sådana saker, och var man slutar i gruppen.

Elvan redan satt

Det hade förstås varit en fantastisk avslutning på Lasse Lagerbäcks långa och framgångsrika tränarkarriär om han lyckas ta Island genom gruppspelet, och sedan en bit till. Chansen finns, truppen är skadefri och startelvan verkar han redan ha satt:

– Mer eller mindre, ja.

Själv blev jag lite förvånad över att de isländska journalisterna, de är 10-15 stycken att döma av träningen, tror på AGF Århus Elmar Bjarnason framför Hammarbys Birkir Mar Saevarsson som högerback. Känner jag Lagerbäck rätt blir det den defensivt starkare Saevarsson mot Portugal som dessutom visade offensiva kvaliteter med bombmålet i genrepet mot Liechtenstein.

– Jag har spelat mot Ronaldo två gånger tidigare. Och det är inte bara en man som ska stoppa honom, det är elva, sa Saevarsson när jag pratade med honom inför träningen.

Árnason är given

Det har han förstås rätt i, dessutom ligger inte Ronaldo till vänster i Fernando Santos Portugal utan spelar på topp i ett 4-4-2 ihop med Nani.

Det andra frågetecknet i Island gäller vem som ska komplettera anfallsstjärnan Kolbeinn Sigthorsson – blir det Augsburgs Alfred Finnbogason som startade och gjorde mål mot Liechtenstein, eller Kaiserslautens Jon Dadi Bödvarsson som Lagerbäck oftare brukar välja?

Jag gissar på Bödvarsson även om de isländska journalisterna tycks vara mer inne på Finnbogason. Å andra sidan visste murveln jag pratade med inte vem IFK Norrköpings Arnor Traustason är. Kanske handlade det bara om språkförbistring.

En allsvensk spelare är i alla fall given i elvan: Malmö FF:s mittback Kari Árnason.

Nåväl, allt lär klarna de närmaste dagarna som vi ska tillbringa här på Albignys träningsanläggning, omringad av gröna bergssluttningar och lac d'Annecy, en sjöpärla som gjord för en tur med de trampbåtar som kan hyras från strandkanten.

Vi har ju haft våra duster genom åren, Lasse och jag men ska vi fortsätta ha det så här trevligt kanske vi hyr en ihop vad det lider. Vinner Island med 3-0 mot Portugal ska jag föreslå det för honom.

Bara det slutar regna så.

LAULS EMoijer

Lagerbäcks plan

Lasse sa i en tv-intervju inför mästerskapet att han skulle peka ut Ronaldo som filmare om tillfället erbjöds. Så jag gav honom chansen under intervjun.

* Att peka ut Ronaldo som filmare, är det en en plan du har?

– Plan vet jag inte men det är väldigt svårt för domarna det här. Om du såg Champions League-finalen fick du några väldigt bra exempel. Det känns nästan barnsligt som vissa beter sig, sa Lasse som tycker att filmare ska kunna videogranskas och bestraffas i efterhand.

Min vän Portugisen

Det är nästan bara isländsk media på plats här i Annecy. Under onsdagen gjorde SVT:s Björn Nordling en mellanlandning, sedan var det jag och en portugis. Vi bor på samma hotell och har funnit varandra lite. Portugisen punktmarker Island inför matchen i Saint-Étienne på tisdag, sedan drar han vidare mot Portugals övriga gruppmotståndare. Enligt Portugisen är respekten stor för Island.

– De vann en svår kvalgrupp före Holland. Portugal har stor respekt för det här laget, hävdar Portugisen.

Bra service, Island…

Den isländska presstaben är en behjälplig organisation. Eftersom vi var två svenska mediabolag på plats skickades inte mindre än fyra allsvenska spelare fram – plus Lasse Lagerbäck då.

Jag intervjuade AIK:s Haukur Hauksson, Hammarbys Birkir Mar Saevarsson och IFK Göteborg-lånet Hjörtur Hermannsson. Kan meddela deras respektive klubbar att samtliga tre såg ut att vara vid gott mod.

…men varför så hemlighetsfulla, Island?

Träningen fick vi tyvärr inte se mycket av. Efter en kvarts uppvärmning drogs persiennerna ner – bokstavligen. Presscentrat har fönster i anslutning till träningsplanen, så något tjuvkikande var inte möjligt.

Sedan gick strömmen också men det är en annan historia.

avRobert Laul

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM