Ryska ilskan: ”Det är helt obegripligt”

SPORTBLADET

Therese Johaug testades inte för dopning på fyra månader.
Det får Rysslands chefstränare, Markus Cramer, att rasa.

– Det är fullständigt obegripligt. Det är uppenbart skillnad på vilket land du kommer från och vilken status du har, säger han till VG.

Therese Johaug lämnade 18 dopningstester 2016:s första fem månader.
När det 19:e testen väl kom, hela fyra månader senare, blev det fällande för användning av det förbjudna preparatet clostebol.

Therese Johaug och hennes läkare, Fredrik S. Bendiksen, menar att Johaug fått i sig preparatet via läppsalvan Trofodermin. Att det dröjde hela 129 dagar mellan testerna gör att det inte säkert går att säga att det var krämen som gav utslag.

Det skapar nu ilska – från ryskt håll.

”Fullständigt obegripligt”

Tysken Markus Cramer har tidigare varit Aleksandr Legkovs, som tog OS-guld i Sotji 2014, tränare. Han har även varit tränare för flera tyska ungdomslandslag. Just nu är han chefstränare för det ryska längdskidlandslaget, och menar att det aldrig hade gått fyra månader mellan två tester om det handlat om en utövare från Ryssland.

– Det är fullständigt obegripligt. Det är uppenbart skillnad på vilket land du kommer från och vilken status du har, säger han till VG.

”Det är en gåta”

Cramer menar även att skandalen drar ned trovärdigheten för sporten, och att fallet med Martin Johnsrud Sundbys inte hanterades på rätt sätt.

– Det är en gåta. Norge har varit ett föredöme i längdåkning. De har varit ett steg före alla andra. Det är otänkbart det som har hänt. Men nu är det viktigt att det kommer ett avgörande i Johaugs fall. Jag ställer mig också frågan hur det kan ta 18 månader innan Sundby dömdes. Varför fick han tävla?

ARTIKELN HANDLAR OM