Kalla: ”Fruktansvärd situation hon är i”

VAL SENALES, ITALIEN. Skidåkaren Therese Johaug är en person.

Kompisen Therese Johaug en annan.

Det var den andra som Charlotte Kalla plockade upp mobilen och hörde av sig till när hon hörde om det positiva dopningsprovet.

– Det är en fruktansvärd situation som hon är i just nu, säger Kalla.

Söndagens träningspass på den italienska glaciären är avklarat. Nere vid linbanans fot köar journalister för att möta Charlotte Kalla, som tar emot i ett rum med trämöbler.

Alla frågar om Therese Johaug, Charlottes värsta rival som för mindre än två veckor sedan gråtande bedyrade sin oskuld, trots att den anabola steroiden clostebol funnits i hennes urinprov. Therese Johaug, som emellanåt är Charlottes träningskamrat och som är avstängd i väntan på dom, vilken senast kommer 18 december.

Åsikterna om norskan har haglat sedan historien blev känd. Charlotte nöjde sig i ett förstaskede med att skicka ut ett uttalande till tidningarna. ”Jag vill inte tro att det är sant det som hänt Therese Johaug, en god vän och konkurrent”.

”Finns en människa bakom allt”

När Sportbladet pratar med svenskan märks hur komplicerad frågan är för henne: å ena sidan stöttar hon sin vän, å andra sidan vill hon inte tvärsäkert skrika ut att förra vinterns dominant är oskyldig.

– Jag har skickat ett sms till henne. That’s it. Vad det stod vill jag behålla för mig själv. Det är en fruktansvärd situation och det finns en människa bakom allt som händer, säger Kalla. 

Under avstängningen får hon inte träna med landslaget. Men hon får träna med dig. Hur ställer du dig till det?

– Oj, det har jag inte alls funderat på. Från att jag kommer hem härifrån kommer fokus att vara på att förbereda mig inför världscupstävlingarna, så nej, jag funderar inte på det.

Hur tycker du att Johaug har behandlats?

– Vi vet ju inte vad som har hänt. Jag vet inte allt som har varit. Det är så himla svårt att uttala sig om ett enskilt fall. 

Fis-presidenten Gian-Franco Kasper sa i en uppmärksammad intervju att Johaug kan få 2,5–3 års avstängning och att de kommer överklaga om påföljden, som avgörs i Norge, blir för mild.

– Ja, men vi vet ju inte vad som har hänt! Det är upp till i första hand Antidoping Norge att utreda det. 

Hur reagerar du på att han i sin maktposition säger så?

– Ja, men det är ju många fler som också har uttalat sig. Det är så många spekulationer just nu, så jag vill inte ta del av det förrän det finns mer fakta.

”Vill inte uttala mig”

För att tala klarspråk: tror du på Johaugs version av vad som har hänt?

– Jag vill inte uttala mig om det här fallet.

Om du hade fått bestämma: skulle Johaug ha fått ställa upp på VM i Lathis i februari?

– Det är inte upp till mig att  göra den bedömningen.

Vi släpper ämnet där för att påbörja den långa intervju som ska handla om Charlotte Kallas satsning utanför landslagets träningsgrupp (publiceras i Sportbladet på måndag). 29-åringen gör en förstående gest, som för att signalera att det inte verkar superkul att ställa frågor till aktiva som inte har fler uppgifter än journalisterna.

– Jag förstår att det måste vara skitdrygt. Precis som det är för oss att vara uppe i det här, att fokus flyttas till något helt annat än sporten. Man vill prata om spännande tävlingar, säger Charlotte Kalla.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.