”Måste stå upp för de som är förtryckta”

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

NFL-spelaren vägrade stå upp under nationalsången

Colin Kaepernick.
Foto: TT
Colin Kaepernick.

Colin Kaepernick har rört upp känslor i USA.

Inför en match med NFL-laget San Francisco 49ers vägrade quarterbacken att stå upp under den amerikanska nationalsången.

– Jag vet att jag står upp för vad som är rätt, säger spelaren.

En central del av matcherna i NFL är den amerikanska nationalsången som spelas inför varje omgång.

Samtliga spelare och ledare ställer sig normalt upp i stolthet och sjunger med i hymnen. En som dock har valt att ta avstånd från rutinen är San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick.

Den 28-årige spelaren satt ner demonstrativt när "The Star-Spangled Banner" spelades inför fredagens träningsmatch mot Green Bay Packers.

"Folk slipper undan med mord"

Efteråt förklarade han varför.

– Jag kommer inte att stå upp och visa stolthet för en flagga i ett land som förtrycker svarta människor, sa Kaepernick i en intervju med NFL-reportern Steve Wyche och fortsatte:

– För mig är det här större än amerikansk fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt det andra hållet. Det finns döda kroppar på våra gator och folk slipper straff efter att ha begått mord.

Kaepernick slår fast att han inte bryr sig om huruvida hans uppträdande äventyrar hans karriär i NFL. Han vet att det kommer röra upp känslor, men så länge han står upp för allas lika värde är det värt det, menar han.

– Jag kommer inte vänta på att få detta godkänt av någon. Jag måste stå upp för människor som är förtryckta. Om de tar fotbollen bort från mig så vet jag i alla fall att jag stod upp för vad som är rätt.

Inget krav att stå upp

En liknande situation uppstod för 20 år sedan, 1996, när NBA stängde av Denver Nuggets guard Mahmoud Abdul-Rauf när han vägrade stå upp under nationalsången. Detta då basketspelaren hävdade att han såg den amerikanska flaggan som en symbol för tyranni.

Någon avstängning kommer dock inte drabba Kaepernick. NFL har låtit meddela att det inte är något tvång att stå upp.

"Spelarna uppmanas, men tvingas inte, till att stå upp under nationalsången", skriver organisationen i ett officiellt utlåtande.

Publicerad: