Ryssland stoppas från Paralympics

SPORTBLADET

Presidenten rasar mot beslutet: ”Livet är förstört”

Foto: TT

Det blir inga ryska idrottare i Paralympics.

Idrottens skiljedomstol Cas har avslagit Rysslands överklagan.

– Det här förstör livet för vissa, säger ryska paralympiska kommitténs president Vladimir Lukin.

Internationella paralympiska kommittén (IPK) beslöt tidigare i augusti att stoppa alla ryssar från att medverka i Rio-spelen som avgörs den 7–18 september, på grund av systematisk och statsstödd dopning inom rysk idrott.

Cas skriver att man inte funnit några formaliafel kring IPK:s beslut att stänga av hela den ryska paralympicstruppen och att Ryssland inte kommit med några bevis på några felaktigheter kring de fakta som IPK baserade sitt beslut på.

– Vår organisation var inte ens nämnda i McClaren-rapporten och det här beslutet förstör livet för vissa, säger ryska paralympiska kommitténs president Vladimir Lukin enligt BBC.

När den systematiska dopningen i Ryssland blev känd stängdes alla ryska friidrottare av från OS. Däremot valde Internationella olympiska kommittén, IOK, att låta varje enskild idrotts internationella förbund fatta beslut om vilka ryssar som skulle få delta på OS.

”Sträcker sig även till rysk parasport”

IPK gick i motsatt riktning och portade alla ryska paralympicsidrottare.

– När fick vi tillgång till all fakta kunde vi mycket ledsamt konstatera att den statsstyrda dopningen som existerar i Ryssland även sträcker sig till rysk parasport, sade IPK:s ordförande Philip Craven.

– Tragiskt nog handlar det här inte om idrottare som lurar ett system utan om ett statligt styrt system som lurar idrottarna.

I Rio skulle 267 ryska idrottare delta i 18 olika sporter. Ryssland tog näst flest medaljer under Paralympics i London 2012.

TT/Martin Tolén

ARTIKELN HANDLAR OM