”Vi har haft det för bra sen oljan kom”

SPORTBLADET

Kris i Norge efter OS: Något är allvarligt fel

Foto: Andreas Thorkildsen menar att de norska talangerna väljer skidor framför andra sporter i Norge. Semifinalen för damlandslaget i handboll slutade i förlust och tårar mot Ryssland – men de kunde ändå åka hem med ett brons till slut.

Noll guld, noll silver och fyra brons.

Idrottsdebatten går nu het i Norge efter medaljfiaskot i Rio.

– Vi har haft det så bra sedan oljan kom att många tror att det är en rättighet att bli lika bra som de bästa säger fotbollsprofilen Nils Arne Eggen till Dagbladet.

Dominanter vid vinterspelen men rejält distanserade när snön byts mot fastare underlag. Efter att Norge bara tagit fyra brons vid OS i Rio har chefen för den nationella olympiska kommittén krävts på ansvar samtidigt som idrottsprofiler från vitt skilda bakgrunder diskuterar vad som egentligen gått så fel.

”Häftigare att åka skidor”

Dubble olympiske mästaren i spjut Andreas Thorkildsen pekar på ”överadministration och byråkrati” samtidigt som långdistansproflen Ingrid Kristiansen menar att många talanger försvinner till de i Norge betydligt mer populära skidsporterna.

– Det stora problemet med Norge och OS är att allt jämförs med vinterspelen. En norsk utövare kan inte ta åtta guld i sommar-OS som någon kan göra i vinter-OS. Det går inte. I sommar-OS konkurrerar man med hela världen, det gör man inte på samma sätt på skidor, säger Kristiansen till Dagbladet och fortsätter:

– Vi måste satsa på fler idrotter än bara längdskidor och skidskytte i Norge. Det finns ingen status i att till exempel vara långdistanslöpare i Norge. Det är mycket häftigare att åka skidor.

”Det är bara nonsens”

Fotbollsprofilen och idrottsdebattören Nils Arne Eggen pekar också på en förlorad vinnarinstinkt i Norge.

– Det har smugit sig in en idrottspedagogisk missuppfattning om att idrottsarenan bara ska vara en social samlingsplats. Du får inte bli bra för tidigt – för då skapar du bara förlorare. Det är bara nonsens. Vi måste acceptera att alla inte kan bli lika bra. Det måste man helt enkelt lära sig. Vi har haft det så bra i det här landet sedan oljan kom att man tror att det är en rättighet att bli lika bra som de bästa. Då är något allvarligt fel. Det är en hopplös tankegång, säger Eggen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Sommar-OS