”Han måste slå på hjärnan”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Trefaldige världsmästaren är tuff mot Verstappen efter incidenten med Räikkönen

Max Verstappen satsade allt.

Nu får 18-åringen hård kritik av en trefaldig världsmästare.

– Han måste slå på sin hjärna, säger Niki Lauda.

– Han kan inte riskera hälsan på andra förare.

Foto: AFP

Max Verstappen kvalade in som tvåa till Belgiens GP, ett lopp som lockat tusentals av hans fans. Men festen uteblev, han missade starten och försökte attackera för att köra om Ferraris Kimi Räikkönen. I den situationen försökte Räikkönen vika undan och han snuddade sin teamkollega Senastian Vettel som snurrade. Samtliga tre förare föll ner i resultatlistan och efteråt var Kimi Räikkönen riktigt irriterad på den 18-årige holländaren.

– Han kör in framför mig. Jag måste tvärnita, men tydligen tycker FIA att man får köra så, säger finländaren till RTL.

– De andra förarna kan man lite på, men inte på honom. Han gör som han vill.

Slå på hjärnan

Den trefaldige världmsästaren Niki Lauda går ännu längre i sin analys hos den tyska TV-kanalen RTL.

– Den unga killen som är århundradetstalang måste slå på hjärnan och köra bil utan att utsätta sina konkurrenter för fara. De andra förarna måste snacka med honom. Han kan inte hela tiden byta spår framför andra förare och sätta dem i farliga situationer utan att själv ens förstå att han utsätter dem för fara, säger Lauda.

– Det är ett fall för psykiatrin, det måste man säga. Han säger att Kimi gör fel, men han kan inte göra någonting åt saken. Racerförare är proffs och de ska inte utsätta andra för några onödiga risker. Han förstår inte att han har gjort något fel. Jag ska snacka med hans pappa Jos som jag känner väldigt väl. Han får ta tag i grabben så att han förstår att han inte kan köra på det sättet. Han är för aggressiv och kör riktigt dumt bara för att han inte kommer förbi.

Verstappen har medborgarskap i både Nederländerna och Belgien, men Lauda hade inte heller någon förståelse för om 18-åringen var extra laddad inför helgens lopp eftersom han hade många fans på plats

– Det kan inte vara så att han inte har någon hjärna bara för att det är en massa holländare här, en racerförare måste alltid köra med huvudet. På något sätt måste alla vara rättvisa mot varandra, men han är inte det, säger Niki Lauda.

– Det värsta är att han inte ens förstår att han har gjort fel.

Inte mitt fel

Även Sebastian Vettel, som förlorade många platser i situationen, var besviken på Verstappen.

– Alla vet att han kör lite sicksack, men det är inte skoj att ligga bakom honom när man kör i 340 km/timmen. Det går ju bra så länge alla spelar med, säger Sebastian Vettel till RTL.

– Vi har pratat med honom och det kanske är läge att göra det igen.

TV-kanalen visade även incidenten för Max Verstappen, som inte tyckte att han hade gjort något fel.

– Jag bryr mig inte. Han (Kimi) förstörde mitt lopp i första kurvan. Jag bryr mig inte. Jag var lite arg, jag låg på gränsen, men det var inte farligt. Det hände ingenting egentligen, säger 18-åringen.

– Kimi gav mig ingen plats och sedan kom Sebastian också. Då fanns det ingen plats kvar. Jag gjorde ingenting fel, jag ville inte heller för mycket. Jag stoppade inte någon.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM