Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Hope Solo ÄR en dålig förlorare

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Den som ger sig in i leken får leken tåla.

Hope Solos uttalanden i OS gick för långt.

Kvinnor ska självklart få ta till hårda ord de med.

Men Solo gick över gränsen.

”De spelade som ett gäng fegisar”.

Det var stora känslor, direkt efter att USA slagits ut av Sverige i OS-kvartsfinalen.

Aldrig förr hade amerikanskorna missat medalj i vare sig VM eller OS. Jag var där, i Brasilia, och upplevde straffdramat och känslostormen på nära håll. Besvikelsen var stor hos många av de amerikanska spelarna.

Hon ÄR en dålig förlorare

Men ingen gick så långt som Hope Solo. Redan under straffsparksläggningen betedde hon sig osportsligt. Det var inte första gången hon låtsas att handskarna går sönder för att psyka motståndaren. Något som bara triggade Lisa Dahlkvist.

Men med orden om Sveriges ”fega spel” visade Solo att hon är en dålig förlorare. Vid 35 års ålder och med all sin erfarenhet av spel och media på absolut toppnivå betedde hon sig direkt olämpligt.

Det är en sak att vara frustrerad, en annan att uttrycka sig som hon gjorde. Direkt efteråt fick hon också hård kritik i hemlandet. Även vi svenska journalister fick ta emot ursäkter. Jag fick en rad mejl och kommentarer i stilen ”som amerikan ber jag om ursäkt för Hope Solos uttalanden”.

Några försvarade henne, men den övervägande åsikten var att en stormakt inom idrotten som USA också måste kunna förlora med stil. Att Hope Solo dessutom är egensinnig, svår att tygla och varit i blåsväder förr gör henne inte mer populär i alla läger.

Det amerikanska fotbollsförbundet stänger nu av Solo, både för att markera mot henne men också utåt, det var logiskt och väntat. Ett halvårs straff kan tyckas hårt, inte minst i svenska ögon. Men Hope Solo har samlat ihop till det och den enorma spridning hennes citat fick över hela världen har inte uppskattas av USA:s fotbollsförbund.

Minns också att när Hope Solo fick chansen att förtydliga sig höll hon fast vid att Sverige spelade ”fegt”.

Vi förväntas vara trevliga

Jag hatar att förlora, jag förstår Solos frustration. Redan incidenten med handskarna visar dock att hon har problem med att bete sig sportsligt och raden exempel genom åren är lång.

Spelarfacket och hennes försvarare invänder nu att hon straffas hårdare för att hon är kvinna. Den risken finns alltid. Vårt samhälle ser med blidare ögon, även omedvetet stundtals, på män som bråkar, svinar, tar plats och beter sig olämpligt. Vi kvinnor förväntas i högre grad vara väluppfostrade, trevliga, le och vara behagliga.

En kvinna ska ha samma rätt att bete sig illa som en man, självklart. Men spelarfacket försöker blanda äpplen och päron när man tar simmaren Ryan Lochte som exempel. Han har skämt ut sig för en hel värld och är i mångas, även mina, ögon en väldigt sorglig person. Men om hans förbund inte stänger av honom är en sak och har inget med fotbollsförbundets beslut att göra.

Det samma gäller manliga fotbollsstjärnor i andra landslag och klubblag som beter sig osportsligt. USA:s förbund beslutar kring sina spelare, inga andra.

Det var uselt och billigt

Att inte straffa Hope Solo, bara för att hon är kvinna, vore däremot fel.

Jag älskar inte att jaga syndabockar och följa med drevet.

Men USA:s stjärnmålvakt betedde sig arrogant och osportsligt under och efter matchen mot Sverige. Hennes beteende med handskarna var i mina ögon egentligen värre, det är ett så uselt och billigt försök till psykning.

Hope Solo har som alla idrottsstjärnor en roll också som förebild. Det är förbundens roll att våga markera mot spelare som felar, något som vi ibland har svårt med i inte minst Sverige.

Nu får Solo gott om tid att laga sina handskar och fundera på hur man förlorar med stil.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN