Stefan Lövgren härjade i gammal god stil

SPORTBLADET

...men Sverige förlorade mot Danmark

Malmö

Missade frilägen, två missade straffar, skott i ribban. Trots den magra öppningen höll Sveriges VM-lag jämna steg med det danska i fyrnationsturneringens final på söndagen.

Men Ingemar Linnélls landslag kunde inte knyta till säcken på slutet.

Danmark vann med 26-24 (12-11) på bättre kyla och skärpa.

- Vi måste ha mer tålamod, säger lagkaptenen Stefan Lövgren.

Viljan, koncentrationen och engagemanget var det inget fel på men det gick ofta för snabbt i svängarna mot EM-trean Danmark.

- Bollarna flög ur våra händer, det var ren stress. Vi försökte springa i kapp dem och komma om, vi måste lära oss att balansera, lugna ner oss ibland. Just nu klarar vi inte av att hantera ett så högt tempo, som vi själva drev upp, säger Lövgren.

Ingemar Linnéll lät alla i truppen spela utom Kim Andersson som har en blödning i ena knäet och vilade. Positioner byttes, det blev lite osäkra strukturer, men i målet stod Tomas Svensson och hans räddningar höll danskarnas ledning i pausen på rimlig nivå, ett mål bara.

- Jag känner inte någon oro inför VM. Det finns mycket bra i det här laget. Men så här direkt efter en förlust tar man gärna fram det negativa. När vi ska se matchen på video och analysera så kommer vi att se vilka fel vi gjorde och dem måste vi rätta till.

Lövgren vände

Efter pausen satte Martin Boquist fart och drog in fem mål på tio minuter till 18-18. Sedan kärvade det igen, danskarna tog ledningen med 20-18.

Lövgren, som vilat på bänken ett tag, kom in och kvitterade på straff och genombrott. Och när Jonas Larholm satte 21-20 för Sverige kändes det som att segergreppet var kopplat.

Lövgren kvitterade senare till 22-22, och satte 24-24 med fyra minuter kvar.

Då blev svenskarna för heta, tappade bollar och vips fick de två danska mål i baken.

Förlustfria sviten sprack

Förbundskapten Ingemar Linnélls förlustfria svit - tio raka landskamper - sprack. Och dessutom förlorade Sverige fyrnationsturneringen för första gången.

Ingen sörjde det direkt.

- Det låter konstigt men det var på sätt och vis skönt att förlusten kom nu och mot absolut bästa motstånd. Danskarna är riktigt bra och de kommer att spela om medaljer i VM, säger Stefan Lövgren.

Vilken kapacitet finns i det svenska VM-laget?

- Vi har potential att bli bland de sex bästa. Kan vi få in lite tålamod och balansera viljan och engagemanget och inte stressa fram avslut så kanske vi hamnar högre.

Lagkaptenens spel var lite blekt mot Tjeckien och Brasilien i fredags och lördags. Mot Danmark bröt han fram i gammal god stil.

Det bådar gott inför VM som börjar den 23 januari.

Bo Harmby/TT