Halmstad tappade poäng i slutet

SPORTBLADET

Örgryge tog in 0-2 på några minuter

Halmstad

I 85 minuter tycktes Halmstads BK vara på väg att förstärka den allsvenska serieledningen.

Men några minuters okoncentration och försiktighet mot Örgryte hemma på Örjans vall i kombination med att säkerheten smög sig på i slutet och 2-0 förvandlades till 2-2 och två tunga tappade poäng för HBK i guldstriden.

- Fruktansvärt onödigt! På något sätt kändes det som om straffräddningen tidigare gjorde att känslan att det här ordnar sig kom, konstaterar HBK-tränaren Janne Andersson besviket.

Då hade Magnus "Turbo" Svensson dessutom vid 2-0 rammat insidan av Dick Lasts högerstolpe.

Men i stället blev HBK-målvakten Conny Johanssons straffräddning, också vid 2-0, efter 53 minuter indirekt vändningen på matchen.

För Örgryte.

Mikael Nilsson var alltför het i en närkamp när han tryckte undan Tryggvi Gudmundsson varpå domaren Stefan Johannesson, Stockholm pekade på straffpunkten. Men initiativet att själv ta hand om straffen skulle återigen straffa sig när Conny Johansson i sin 100:e match i HBK-tröjan gick åt rätt håll och boxade undan Gudmundssons hårda men inte alltför välplacerade straff.

HBK dominerade

Halmstad hade så långt dominerat matchen helt. Med bra rörlighet och fint passningsspel rev laget upp stora hål i Örgrytes bakre linjer och 2-0 i paus (Markus Rosenberg på nickpass Tomas Zvirgzdauskas och Yaw Preko briljant frispelad av Sharbel Touma) var i underkant.

- Då såg det riktigt illa ut eftersom Halmstad hela tiden hittade in bakom vår backlinje, analyserar Öis-tränaren Jukka ikäläinen.

Men några förändringar i pausen, när Boyd Mwila kom in och gav Ailton Almeida nödvändigt stöd på topp och Valter Tomaz Jr flyttades ned i backlinjen, förändrade matchbilden.

- Samtidigt blev vi stillastående och alldeles för passiva, anser Andersson som var lika missnöjd med andra halvlek som nöjd med den första.

Speciellt med slutet. Halmstad tycktes ha matchen under kontroll när Mwila i den 85:e minuten stack in bollen bakom hemmalagets backlinje där Almeida iskallt chippade in 1-2. Och när sedan Andreas Johansson, felfri ersättare för skadade Joel Borgstrand så långt, tillät Tryggvi Gudmundsson att få skottläge med sin vänster förbi Conny Johansson var det kvitterat med minuten kvar.

Glad islänning

Islänningen - som varit på väg att bli olycksgubbe efter straffmissen - blev så lycklig att han rusade ut mot assisterande domaren och skrek rakt ut. Varpå hans andra gula kort innebar ett rött kort och allmän kalabalik.

- Trots att det går minst en minut på grund av den incidenten lägger domaren inte till nånting. Bedrövligt, anser Halmstadstränare Andersson som på stopptid fick se en boll dansa på Örgrytes mållinje innan domare Johannesson blåste av matchen efter exakt 94 minuter.

Och det som i 85 minuter såg ut att bli en viktig trepoängare blev till slut Halmstads tredje raka match utan seger.

TT