Bäckstedt: Jag var fullständigt färdig

SPORTBLADET

Svensken tog slut i sin jakt på etappsegern

I går tog krafterna slut när de som mest behövdes.

Men inför nästa spurtstrid i Tour de France lovar Magnus Bäckstedt ett annat scenario - och en seger.

- Får jag en chans till så är jag först i mål, säger Bäckstedt.

Foto: Benen vek sig Magnus Bäckstedt ledde ett tag femte etappen på Tour de France efter att han och fyra till ryckt från klungan. Men hans ben orkade inte hela vägen och han var helt slut i spurten.

Den svenske proffscyklisten Magnus Bäckstedt har redan en etappseger från Tour de France på meritlistan. Bragden från 1998 höll på att upprepa sig i går - svensken var en av de fem som tidigt gick loss från klungan och fick en ointaglig försprång på 15 minuter.

Orken räckte inte

I slutet av den drygt 200 km långa etappen hade Bäckstedt dock inte tillräckligt med kraft i benen för att blanda sig i spurtstriden. Segern gick istället till australiern Stuart O"Grady, som passerade mållinjen strax före dansken Jakob Piil.

- Vi hade spikrak motvind och regn, det var en riktig skitdag. Men med de benen jag hade så är jag nöjd att jag kom med i gruppen och blev femma. På upploppet fanns det inte mer att ta, jag var fullständigt färdig, säger MagnusBäckstedt till Sportbladet.

Bäckstedt ville till varje pris undvika spurtstrid. Med knappt tio kilometer kvar försökte han gå loss, men fick aldrig något försprång på de andra fyra cyklisterna.

Formtopp på väg

- Jag kände då att jag var tvungen att prova, O"Grady och Piil är riktigt kvicka i spurten. Men det gick helt enkelt inte.

Orken räckte inte riktigt till den här gången, men det finns goda anledningar att fortsätta hoppas på en blågul etappsegrare i årets Tour de France. Enligt Bäckstedt kändes benen mycket piggare än under de inledande dagarna och formtoppen är på god väg.

- Just nu åker jag på 80 procent av min kapacitet. Kommer det sådana här lägen igen och jag är på 100 procent så vinner jag. Det finns ett par släta etapper nu och ett par till på slutet som passar mig utmärkt.

Efter gårdagen ligger Bäckstedt på en fjärdeplats i den totala ställningen, drygt sex minuter efter fransmannen Thomas Voeckler.

Emir Osmanbegovic