Ombytta roller när Armstrong tog årets första

SPORTBLADET

- Det är årets hårdaste etapp, väldigt tuff

Plateau de Beille, Frankrike

Så har han presenterat sig.

Lance Armstrong, den femfaldiga Tour de France-segraren, tog på lördagen sin första etappseger i årets tävling.

Det var omvänd ordning jämfört med fredagen. Italienaren Ivan Basso, som vann före Armstrong i fredags, var med amerikanen in på upploppet men hade ingen kraft att ta sig om. Armstrong vann den tuffa etappen på 205,5 kilometer.

- Det är årets hårdaste etapp, väldigt tuff. Än är inte touren över, Alperna återstår och där finns många farliga etapper, sade segraren, hoppfull om att snart vara ikapp totalledaren Thomas Voeckler, Frankrike.

Det ser tufft ut för Voeckler. Hans ledning på fem minuter och 22 sekunder till tvåan Armstrong från fredagen är nästan helt uppäten. Nu skiljer bara 22 sekunder.

- Det var en fruktansvärd etapp och jag var tvungen att kämpa hela vägen. Jag var överlycklig när jag passerade mållinjen och bara var fem minuter efter i dag, sade Voeckler.

En annan av årets favoriter har brutit loppet. Armstrongs landsman och konkurrent Tyler Hamilton kan inte fullfölja loppet på grund av sina ryggproblem efter ett fall under första veckan.

- Jag kan inte hitta en bra rytm, benen gör inte som jag vill, sade Hamilton.

Även spanjoren Iban Mayo var på väg att ge upp när två teamledare fick honom att ändra sig. Mayo hoppade upp på cykeln igen och trampade vidare.

Ende kvarvarande svensk, Marcus Ljungqvist, hade det också tungt i bergen och var drygt 42 minuter efter Armstrong på lördagen. Totalt ligger han på 144:e plats, en timme och 42 minuter efter.

TT-AFP