Svenskarna halkade efter när andra började klättra

SPORTBLADET

Haeggman bäste svensk efter den tredje dagen

Troon, Skottland

"Moving day" - den tredje dagen i en golftävling. Den dag då fältet formeras inför slutstriden och då de bästa börjar klättra uppåt.

Ingen svensk hängde på uppåtklättringen i British Open, utan flera halkade i stället ner.

Och ytterligare en svensk föll i en sandbunker.

I torsdags gjorde Fredrik Jacobson en kvadrupel efter ett bunkerbesök. I fredags blev det en kvadrupel för Joakim Haeggman efter ett besök i bunkern. Och på lördagen var det Mårten Olanders tur att få fyra slag över par på ett hål, på grund av en bunker. Olander föll offer för en greenbunker på det 15:e hålet.

- Jag behövde fyra slag för att ta mig ur bunkern - slog de tre första rätt in i väggen. Det gjorde jädrigt ont, för fram till dess hade jag spelat ganska bra och hade precis gjort en birdie på det 14:e hålet, säger Olander. Jag gjorde visserligen tre raka bogeys på tian till tolvan, men det var mitt i stormen och inget att säga om.

Olander är nu sju över par efter en 77:a och är på 66:e plats.

Veteranerna spelade stadigast. Joakim Haeggman och Mathias Grönberg, som blev proffs för 14-15 år sedan, spelade bäst av svenskarna. Haeggman gick ett över par för dagen och Grönberg två över par.

Tappade på slutet

Haeggman är sammanlagt ett över par i tävlingen och är på 23:e plats, nio slag efter ledande Todd Hamilton, USA. Svensken var mycket besviken efteråt på grund av bogeyn på det sista hålet. Innan dess hade han gjort en birdie och en bogey och spelat en av de stadigaste ronderna av alla.

- Jag spelade stadigt hela vägen utom på sista hålet, därför är jag så besviken. Jag gjorde ett mycket dåligt inspel på det 18:e, släppte bollen till höger. Bollen låg pluggad i bunkern och det var bara att hacka upp den, säger Haeggman.

Han fick lång parputt som stannade ett par decimeter från hålet.

Han spelade mycket bra under de första nio hålen och hade birdieputtar på alla hålen. Bara den första gick i.

- De andra var mellan 2,5 och 5 meter. Det är trist när man har en hel drös med birdieputtar och inte kan sätta någon.

Svårspelat i regn och vind

Lördagen på Royal Troon var en dag då vinden började mer sydväst för att vrida mer till väst under dagen och inte som normalt nordväst. Det innebar i stort sett motvind på de första lätta nio hålen och medvind på de sista svåra nio hålen. Det innebar också rejäla regnskurar emellanåt med ökande vind inför ovädren och mojnande vind efteråt.

Det var inte lättspelat och resultaten blev överlag ganska höga. Också för svenskarna.

Mathias Grönbergs 73:a innebar att han är fyra över par totalt och 51:a.

- Jag har spelat riktigt bra från tee till green, men inte lyckats sätta några puttar. Jag hade 34 puttar totalt, säger Grönberg.

Carl Pettersson gick tre över par för dagen och är sex över par totalt på 62:a plats. Han gjorde bland annat tre bogeys i rad på tvåan, trean och fyran.

- Jag spelade ruttet ifrån början, men bra de sista nio hålen. Det var medvind de sista nio och lättare, säger Pettersson.

Får revansch?

Martin Erlandsson gick sex över par för dagen och är sju över par totalt på 66:e plats. Han låg ett under par för dagen efter åtta hål, men tappade sedan sju slag på de fem följande hålen. Bland annat blev det en trippelbogey på elvan efter att han slagit bollen utanför bangränsen.

- Det var 13 bra hål, men de övriga fem var kostsamma. Det gör lite ont när jag tycker att jag spelar bra för övrigt. Kanske slappnade jag av för mycket och blev slarvig, säger Erlandsson.

Det blir tidig uppstigning för svenskarna på söndagen. Och kanske läge att överraska positivt.

- Jag tror att jag kan reparera det här till i morgon. För självkänslan vill jag ha revansch på banan, säger Olander.

Ingela Ahlberg/TT