Succépremiär för Difs nye NHL-målvakt

SPORTBLADET

Theodore stog emot Timrå

Timrå

Efter två raka och klara förluster med 0-4 och 1-7 mot Timrå har Djurgården lärt sig läxan.

Niklas Wikegårds mannar använde Timrås eget specialvapen för att fälla norrlänningarna med 4-1.

Timrå startade matchen i ett ursinnigt tempo och fick ett resolut tryck mot Djurgårdsmålet. Men nye NHL-målvakten Jose Theodore från Montreal Canadiens fick en succéstart och svarade för massvis av kvalificerade räddningar. Det var endast Fredrik Modin som lyckades slå in en retur på den levande väggen i Djurgårdsmålet.

Niklas Nordgren svarade dessutom för en busfräck inbrytning och lyckades tråckla in pucken förbi Djurgårdsmålvakten. Ett mål som kunde ha varit matchavgörande eftersom det hade gett Timrå ledningen med 2-0. Men enligt domarens kontroll med hjälp av målkameran hade målburen flyttats innan pucken gled över mållinjen.

- Målet kan ha varit matchavgörande. Nu blev vi lite för heta i jakten på ett andra mål och öppnade för Djurgårdens kontringar, konstaterade Timrås tränare Kenta Johansson.

Theodore njöt av premiären

Jublande glad efter matchen var succémålvakten Jose Theodore.

- Jag var rejält nervös i början av matchen. Det var ju första tävlingsmatchen på mer än ett halvår. Jag har bara spelat lite på skoj med kompisar fram tills nu. Men det var en helt sagolik stämning i hallen med all denna sjungande och jublande publik. Det inspirerade till stordåd, säger Theodore med ett stort leende.

Djurgårdstränaren Niklas Wikegård var också nöjt med sitt nya kap.

- Jose fick en mycket tuff start i matchen med många svåra och luriga styrningar, så jag kan förstå om han kände sig lite osäker i matchstarten. Men han agerade mycket följsamt och fint i målet och var ruggigt stabil i andra och tredje perioden. Han har utan tvekan kapacitet att bli en nyckelkugge i laget precis den roll som Miikka Kiprusoff spelar i Timrå, konstaterade Niklas Wikegård.

Hårt arbete gav resultat

Djurgården vann matchen helt rättvist med det spel som brukar vara Timrås segervapen. Hårt och tufft arbete i försvaret samt blixtsnabba spelvändningar med full fart mot mål.

Trots alla rutinerade stjärnspelare i Djurgården var det mer anonyma lirare som spelade de mest tongivande rollerna - spelskicklige teknikern Patrick Thoresson ställde till med massor av problem för Timråförsvaret och prickade också in det viktiga 1-1-målet som fick Djurgården att tända till på alla cylindrar.

Christopher Thörn kom direkt från utvisningsbåset när han i en blixtsnabb kontring resolut satte 2-1 bakom Kiprusoff. Christian Eklund punkterade matchen genom att göra 3-1 på ett skott bakom målet som letade sig in i mål via Timråmålvakten och sitt andra och matchens sista mål prickade han in i tom bur.

Matchstraff för Nils Ekman

Nils Ekman drog på sig ett matchstraff sedan han kört omkull Timråmålvakten Miikka Kiprusoff som var först ut på en puck.

- Det blev större väsen av situationen än vad det var. Det var ju i kamp om pucken och frågan är om det ens skulle ha varit en utvisning, menade Niklas Wikegård.

När Djurgården tog över taktpinnen föll Timrås fartfyllda spel ihop och sällan har Timrå avslutat en match i hemmahallen så tafatt och uddlöst.

Ove Byström/TT