Kaos efter svensk skrällseger i Höljes

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Domarna straffade Hansen - ”Hade gjort samma sak igen”

Foto: BILDBYRÅN
Prispallen med Mattias Ekström, Timmy Hansen och Andreas Bakkerud – innan Hansen straffades.

Timmy Hansen satsade allt in i sista kurvan och var snabbast i mål.

Men han straffades av domarna.

– Jag förtjänar segern och jag hade gjort samma sak igen, säger Hansen.

Istället tog Mattias Ekström sin andra seger i Höljes.

Det var en svensk duell när VM-deltävlingen i rallycross avgjordes i värmländska Höljes. 39 800 människor hade hittat ut till den lilla byn för att se världseliten i rallycross och ingen blev besviken.

Finalen var dramatisk ända in på mållinjen och även efter det.

– Jag har sett det på TV nu och jag tycker att jag gjorde rätt, säger Timmy Hansen till Sportbladet.

Dök på insidan

Han gick in i jokern och Mattias Ekström var på väg mot sin andra seger i Höljes på lika många år, men Hansen kom tillbaka in tryckte sig förbi Ekström och var först över mållinjen.

– Det var sista varvet i en final i årets lopp. Jag gjorde en klockren flygning, flög längre än vad jag har gjort någon gång tidigare, landade perfekt och fick i bromsen, säger Timmy Hansen.

– Jag ser att jag har en lucka, han gör ett litet misstag och jag dyker på insidan. Jag har två hjul innanför banan och reglera säger att man måste ha ett hjul, vi hade kontakt men så är det inom rallycrossen. Detta är vad sporten handlar om och jag tycker att jag förtjänar segern.

Tidsstraff

Det tycker däremot inte domarna som gav Hansen ett tidsstraff på fem sekunder. De ansåg att omkörningen var för tuff.

– Jag har sett det på TV efteråt och jag tycker fortfarande att jag har rätt. Det är tufft, men jag är på banan och jag flyttar inte på honom. Jag tycker att det är väldigt hårt att de tar den här segern ifrån mig, kan vi inte bara få åka rallycross, säger Hansen.

– Visst är jag besviken på att jag inte fick segern, men i hjärtat är jag en vinnare. Jag var först över mållinjen, stod överst på prispallen och jag ångrar ingenting. Jag är stolt över vad vi har gjort och visade att det aldrig går att slappna av när jag är bakom och jagar en seger. Det är klart jag är besviken. nästa år så vinner vi, då ska vi ta den vinsten.

Mattias Ekström tog nu sin andra raka seger i Höljes.

– Mentalt har det varit den  värsta bergoch dalbanan i min karriär, men det var ett riktigt beslut av domarna, säger Ekström.

– Jag är väldigt glad över denhär segern. Inom F1 gäller det att vinna i Monaco, inom rallycrossen är det i Höljes så du förstår själv hur jag mår nu.

VM-ledaren Petter Solberg imponerade i mycket i kvalet, men var aldrig nära en pallplats. Han behåller ledningen i mästerskapet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM