Dubbelbokningen som ska undvikas

SPORTBLADET

Krävs seger i tre raka – för att kunna skriva viktigt prov

Den 14 april är Anna Johansson dubbelbokad.

Nationellt prov i skolan och samtidigt en eventuell kvartsfinal fyra med H65 Höör i Västerås.

– Oj! Det har jag inte ens tänkt på, jag har inte ens tagit upp det med någon lärare ännu. Jag får väl se till att det inte blir någon fjärde match, säger 18-åringen med ett skratt.

ENKÄT: Han är största svinet i herrarnas elitserie

I kväll drar slutspelet igång med kvartsfinalerna.

För Anna Johanssons del innebär det stressiga tider. Förutom själva slutspelet ska skolan gå ihop med mycket läxläsning och extra mycket nu på slutterminen då 18-åringen tar studenten till sommar.

Då är det lätt hänt att det blir en och annan dubbelbokning också.

Den 14 april spelar mittnians H65 Höör en eventuell kvartsfinal nummer fyra borta mot Västerås vid 19-tiden. På morgonen mellan 8.30-12.30 skriver samtliga Sveriges gymnasieelever i trean nationellt prov i svenska.

En krock som inte går att undvika då bussresan Höör till Västerås tar lite drygt sju timmar enkel väg.

– Oj! Det har jag inte ens tänkt på, jag har inte ens tagit upp det med någon lärare ännu. Jag får väl se till att det inte blir någon fjärde match, säger Anna Johansson.

– Vi valde ju den längsta bortaresan vi kunde ha också, fortsätter hon med ett uppgivet skratt.

"Jobbigt och stressigt"

Valet i truppen var dock ömsesidigt och tog inte särskilt mycket hänsyn till att 18-åriga Anna Johansson går sista året på gymnasiet.

Hon berättar om svårigheterna och stressen att ibland få ihop vardagen med skolan. Där veckoträningarna med Höör ska kombineras med landslagsspel i U18-landslaget, långa bussresor till bortamatcher, sena hemkomster från dessa för att sedan ta tag i skolan och stiga upp tidigt på morgonorna för att hinna till lektionerna.

– Det blir lite jobbigt och stressigt. Förra veckan fick jag ta ledigt en hel vecka för att vara med landslaget och nu får jag ta ledigt för att kunna spela mot Västerås. Så jag missar väl två-tre prov sådana veckor men jag får ta igen det. Jag brukar få gå till skolan när de andra har ledigt på studiedagar för att skriva prov och ta igen det jag missat.

– Men det var ännu värre i ettan och tvåan på gymnasiet, då hann jag inte ens hem emellan träningarna och skolan, det tog på mig. Nu har jag lite kortare dagar och hinner hem för att äta mellan. Det har gjort att jag har mer kraft på träningarna och orkar mer, tillägger hon.

Tredje året med a-laget

Men 18 år gammal sitter Anna Johansson – tro det eller ej – på en hel del rutin.

Det blir karriärens tredje slutspel. Karriärens tredje försök att kombinera skola och handboll. Samt karriärens tredje säsong med en hel del bussåkande.

Och hon har lärt sig en sak med åren för att få skola och bussresorna till bortamatcherna att gå ihop – att inte plugga alls.

– Det har blivit så med åren. Man blir så trött i huvudet av att plugga så jag har slutat med det helt på bussresorna. Nu fokuserar jag bara på matcherna, det har blivit viktigt nu när jag spelar så mycket för att orka med att fokusera en hel match. Det har jag märkt skillnad på, säger hon.

För H65 Höörs del väntar alltså möte med tabellsexan VästeråsIrsta i bäst av fem med start i Västerås i kväll. Det är Höör som sitter på det psykologiska övertaget med storsegrar  på elva respektive 15 mål under säsongen och dessutom har hemmaplansfördelen i kraft av att man slutade tvåa i Elitserien. En viktig fördel då laget på så sätt undviker giganten Sävehof hela vägen fram till en eventuell final och dessutom har hemmafördelen i en semifinal.

– Höör är ett litet samhälle och publiken sluter verkligen upp när det gäller handboll. Framför allt nu när det blir slutspel och då är vi svårslagna, säger Anna Johansson.

Om det resonemanget stämmer spelas nyckelmatchen för hennes Höör i kväll.

Det handlar om att slippa en dubbelbokning.

Fotnot: Nationella proven är något som skrivs att samtliga elever på samma tidpunkt i hela Sverige och går inte att göra i efterhand.

ENKÄT: Han är största svinet i herrarnas elitserie

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll