Den galna jakten på tolfte segern

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag bara skrek rakt ut”

Foto: TT
Stephane Peterhansel

I går tappade han allt.

I dag slog han tillbaka.

Efter en helt vansinnig etapp leder ökenräven Dakarrallyt.

– Jag trodde att allt var förlorat, säger Stephane Peterhansel.

Under gårdagens etapp tappade han en nio minuter och Peugeotkollegan Carlos Sainz tog över ledningen i rallyt. Spanjoren hade sju minuters försprång inför dagens etapp mellan Belen och La Rioja, men den tionde deltävlingen var otroligt tuff och sanden skördade sina offer.

Ett av dem var ledaren Carlos Sainz. Hans däck gick sönder redan vid den första kontrollpunkten och när han bytt det och jagade för att komma ikapp konkurrenterna blev hans bil stående med en trasig växellåda, han fick vänta på en bärgningsbil samtidigt som konkurrenterna jagade vidare mot mål.

– Vi hade en fruktansvärt dålig start och körde vilse efter 32 km, vi irrade omkring i nästan en kvart och jag trodde jag hade förlorat allt, säger Stephane Peterhansel.

– Vi bestämde oss för att ta risken för det var en väldigt avgörande sträcka i dag. Det var enormt svår navigering, vi körde i obanad terräng och igenom flodfåror, ja allt det som gör den här typen av rally väldigt, väldigt svårt.

Var galen

Han fick punktering och var övertygad om att han hade tappat jämfört med sina konkurrenter.

– Jag bara skrek rakt ut. Jag var lite galen i dag, säger Peterhansel.

– Men på något sätt så fick vi upp farten igen och det gick fort. Vi tog en rejäl ledning.

Han vann etappen, fem minuter före teamkollegan Cyril Despres och gick upp i ledningen i sammandraget. Bakom dem hade Nasser Al Attiyah fortsatta problem och slog runt.

– Det tog tid innan vi fick upp bilen på alla fyra hjul igen och vi var tvungna att ta stora risker. Det var svårt eftersom bilen var skadad och vi var tvungna att ta oss i mål, säger fjolårets vinnare.

Al Attiyah tappade 52 minuter på Stephane Peterhansel under den tionde etappen, men han är ändå tvåa totalt. Peterhansel har nu en timmes försprång och är mycket nära sin 12 seger i Dakarrallyt. 

Nu är det bara tre tävlingsdagar kvar innan bilarna når målet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM