Mejla

Kristina Kappelin

Mitt italienska ABC över 2015

Publicerad:

SPORTBLADET

Sista krönikan för i år.

Ett A, B, C över 2015.

Gott nytt calcio-år!

A (Serie). Kampen går vidare. ­Inför det nya året skiljer bara ­fyra poäng mellan de fem första klubbarna i tabellen. Det var länge ­sedan det var så trångt och så spännande.

Balotelli. Mario är säsongens flopp. Och var det inte väntat? 

Conte. Antonio ska föra ”gli ­azzurri” i EM. Frågan är om han förnyar sitt kontrakt med federationen i vår. Deadline är april.

Dzeko. Han lämnade Manchester City för Roma och alla ­jublade. Men vad hände sedan? Edin är ett offer för det romerska mysteriet. Har en halv säsong kvar för att visa vad han går för.

EM i Frankrike. ”Gli azzurri” är en av favoriterna i turneringen. Kan bli en svår nöt att knäcka för Sverige i grupp E.

Higuain största stjärnan

Fiorentina går som tåget och ­ligger i skrivande stund tvåa i tabellen. Kul att titta på, få solister, men en väl sammansvetsad grupp.

Gammal men inte äldst. Andrea Pirlo, 36, hoppas göra sitt sista EM med landslaget, men har inga planer på att lämna New York.

Higuain är Serie A:s klarast ­lysande stjärna hittills i år. ­Ingen har sådant flyt som El ­Pepita, ingen sådan målvittring. ­Skyttekung med 16 mål.

Inter leder lite otippat ligan när nästan halva säsongen är spelad. Som vanligt lyser italienarna med sin frånvaro. Diarra står på Il ­Mancios önskelistan.

Juventus, farliga, smidiga, granitiska Juve. Blir det femte gången gillt i maj, för klubben som aldrig ger sig? Juventus har vunnit sina nio senaste matcher i Serie A.

Napoli roligast

Khan, som i Djingis Khan alias Radja Nainggolan (okej, lite långsökt). Förtjänar tillnamnet för sin styrka och kamplusta. Högt älskad i Rom. I EM blir han ­farlig i Belgiens landslag.

Landsorten visar vad den går för i Serie A. Sassuolo är det enda lag som lyckats slå Juventus de ­senaste veckorna.

Mihajlovic har svårt att få ordning på Milan. Det sanna ­problemet är att Berlusconi tröttnat och att pengarna tryter.

Napoli är en av de tre klubbar som kan vinna ”lo scudetto” i år. ­Roligare att se än Juve och Inter.

Olympiastadion i Rom är förstörd av plexiglasväggarna som delar ”kurvorna”. Denna ­säkerhetsanordning har fått både Romas och ­Lazios tifosi att ­strejka. Dags att hitta en lösning!

Pallotta, Romas sten­rika amerikanska ­ägare, tar plats i alla ­avseenden utom ett. När ska han ge Roma en förstklassig ­tränare? Inte Spalletti, tack så mycket.

Roma, vart är du på väg?

Qvinna. Den stockkonservativa fotbolls­federationen tar ett ­litet steg framåt. Nu måste klubbarna i Serie A ha ungdomsverksamhet för flickor.

Roma, Roma, Roma, vart är du på väg? Det såg ju så otroligt ­lovande ut. Inte så magiskt just nu.

Skyttekung bland Serie A:s ­italienska spelare är Sampdorias och landslagets Citadin Eder.

Tränare. Italiensk fotbolls bästa och främsta exportvara. Claudio Ranieri leder Premier League-topplaget Leicester och fick ­Abramovich att sparka Mourinho från Chelsea. Capello och ­Conte är kandidater att ta över Real Madrid.

Underskattad. Empolis 24-årige alltiallo Riccardo Saponara ­förtjänar en plats i EM-laget.

Elva mål hittills och kan spela i nästan ­vilken position som helst. En ”trequartista” som ­italienarna kallar det, snabb och närvarande, ger allt, är generös och har en utmärkt ­högerfot.

Drömmar om Zlatan

Värsta uttalandet under hösten står Torinos Roberto Salerno för: ”Damligan förstörs av den enormt mäktiga lesbiska lobbyn”. Alltså inte av manschauvinism, låg finansiering och stenåldersregler.

X – som i oavgjort. Snart dags att tippa igen. Serie A börjar på nytt den 5 och 6 januari, utan någon riktig stormatch. Mest spännande blir Napoli–Torino.

Yngst. Donnarumma är det ­bästa som har hänt Milan i år. Gian­luigi är bara 16 år, men redan en av Serie A:s bästa målvakter.

Zlatan? Italienska fotbollsfans i alla klubbar fortsätter att drömma. Men Raiola utesluter att Ibra kommer tillbaka till Serie A.

Snyggast i Serie A

Åttondelsfinal. Roma och Juventus står inför varsin riktig rysare i Champions League, Real Madrid respektive Bayern München.

Äldst i Serie A är Francesco ­Totti. Störst, bäst och vackrast, snart trebarnsfar och 40 i september. Still going strong.

Ögonfröjd. Marco Borriello ­(före detta Milan, Juventus, Roma) är snyggast i Serie A enligt ­italiensk skvallerpress. Nu aktuell med nygammal romans med tv-stjärnan Belen. B+B=Bellissimo.

Av: Kristina Kappelin

Publicerad: