”Tar bort chansen att prestera på topp”

Niklas Edin irriterad över stenprepareringen

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNUENG. Halvvägs in i curlingturneringen valde OS-arrangören att sandpappra stenarnas glidyta.

Nu ifrågasätter Niklas Edin beslutet.

– Det kanske inte är rätt läge att testa en sådan grej under OS, säger den svenske skippern.

När Sverige besegrade Japan (11–4) under söndagen var det med ”nyscratchade” stenar. I stora mästerskap har det aldrig tillämpats tidigare men i OS har arrangören utnyttjat en ny regel, tagit fram sandpappret och gått lös på stenarna glidyta.

Redan efter matchen mot Japan klagade Niklas Edin över att stenarna fått kanter efter slipningen, vilket får dem att gå tyngre och svara tydligare vid släppen.

– Stenarna går trögare och curlar mer och då får man använda en annan teknik, slajda ut lite hårdare, sätta mer rotation och göra mer aktiva släpp. Jag hoppas att effekten har gått ner tills i morgon, sa han till Sportbladet.

”Nästan tvärtom”

Tillbaka i Gangnueng curlingcenter för att möta Schweiz upplevde den svenske skippern minst lika stora problem. Informationen de hade samlat på sig, om stenar och isförhållanden, stämde inte alls.

– Vi hoppades att det skulle vara lite lättare i dag, men det var nästan tvärtom. Den information vi hade samlat på oss var inte helt sanningsenlig, säger Niklas Edin.

Foto: TT

Schweiz gick upp till en 4–0-ledning och avgjorde matchen med en femma i omgång 7, då medlemmarna i lag Edin valde att ge upp.

– Vi ska inte skylla ifrån oss men när isen och stenarna blir bättre kommer vi ha större chanser.

Gynnar de sämre

Enligt Niklas Edin gynnar scratchningen de sämre lagen i turneringen.

– Det är synd att man tar bort chansen att prestera på topp mitt under ett OS. Topplagen får gå ner i svårighetsgrad och då tar man bort fördelen man har i vanliga fall, säger han.

Spelarna fick på söndagsmorgonen information om att stenarna skulle scratchas. De behandlades på samma sätt under mixedturneringen.

– Det kanske inte är rätt läge att testa en sådan grej under OS. I min mening blev det alldeles för mycket och då blir slumpfaktorn alldeles för hög. Alla lag tyckte samma sak efter gårdagens matcher. Jag hoppas att det blir riktigt bra till slutspelet och att vi hanterar det (stenarna) bättre då.

Toppar tabellen

Trots förlusten toppar lag Edin grundspelstabellen efter sju spelade matcher. Förstaplatsen är viktig inför slutspelet efter segraren får lägga den sista stenen i första omgången i både semifinalen och en eventuell final.

– Vi brände en liten chans och nu är inte bara Kanada ett stort hot. Vi måste ”steppa” upp och få ut vårt lir mot Norge och Italien för att vinna grundserien, säger Niklas Edin.

Tre OS-fakta om curling 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM