Sportbladet

Londons tio bästa och sämsta fotbollstempel

Av: 

Lars Nylin

SPORTBLADET

Lars Nylin rankar Emirates före miljardbygget Wembley

Fotbollstempel Lars Nylin har rankat Londons tio bästa arenor. Stamford Bridge, Emirates Stadium och Wembley Stadium finns med på listan.

Fotbollstempel Lars Nylin har rankat Londons tio bästa arenor. Stamford Bridge, Emirates Stadium och Wembley Stadium finns med på listan.

Foto: Bildbyrån, AP

Det engelska förbundet satsade 10 miljarder på nya Wembley.

Men det var inte tillräckligt för att toppa Sportchansens ranking över Londons 10 bästa fotbollsarenor.

1. Emirates Stadium (Arsenal. Kapacitet: 60 288)

I 93 år fanns Arsenal på Highbury. ”The Gunners” ansågs i symbios med sin intima och historiska pärla i tegel. Många fans såg det därför som ett helgerån när klubben häromåret flyttade till den arena som hette Ashburton Grove tills en sponsor köpte namnet. Vissa har inte kommit över flytten än i dag.

Men för den neutrala är det ett gigantiskt uppköp. När motståndet, och därmed stämningen, är den rätta är detta av de mäktigaste fotbollstemplen i Europa. Emirates är visserligen med sina välvda läktare en ganska exakt kopia av Estadio da Luz i Lissabon men den känns ändå tidlös och unik, den är inte minst användarvänlig. Minus för att transporterna från och till arenan i stadsdelen Islington kan bli evighetslånga och alla priser (biljetter, mat, souvenirer) är bisarrt höga.

2. Wembley Stadium (Engelska landslaget, cupfinaler, kvalspel. Kapacitet: 90 400)

Wembley är en imponerande koloss, en sevärdhet i sig med ”arken” som syns på långt håll i västra London. Rent designmässigt är detta femstjärnigt. Att se en match på arenan är däremot en blandad upplevelse. Från många platser är det mycket långt till andra sidan planen – ta definitivt med kikare!

Detta kompenseras inte av att det överallt är fri sikt och att benutrymmet är frikostigt. Att Wembley bara kommer tvåa här, den kostade trots allt mer än 10 miljarder att bygga, beror dock mest på stämningen haltar jämfört med ”gamla” Wembley. Det går inte komma ifrån att en hel del av magin försvunnit.

3. Craven Cottage (Fulham. Kapacitet: 25 500)

Vissa tycker att detta är en skam för Premier League. Andra ser Craven Cottage som en ljuvlig backspegel till hur det var att se ligafotboll förr i tiden.

Sportchansen tillhör de senare och njuter redan av promenaden från tunnelbanestationen vid Putney Bridge, via parkerna längs floden Themsen, och in på den lilla restaurerade klenoden från 1890-talet. Craven Cottage är så intim att man hör tränare Roy Hodgsons instruktioner till sina avbytare. Tyvärr har detta dock en baksida: den som är över 1.70 bör inte räkna med godkänt benutrymme.

4. Upton Park (officiellt Boleyn Ground. West Ham United. Kapacitet: 35 467)

Det kan vara lite bökigt att komma dit. Men väl på plats är Upton Park Londons säkraste plats för god fotbollsatmosfär. West Ham är eviga underdogs och en ständig plantskola. Detta skapar en särskild stämning i och omkring klubben från östra innerstaden.

Högst är ljudnivån i klacken på Dr Martens Stand, mest hudknottrande är när alla utom motståndarsupportrarna sjunger West Hams ledmotiv ”I’m Forever Blowing Bubbles”.

5. White Hart Lane (Tottenham Hotspur. Kapacitet: 36 310)

Slåss med Upton Park om att leverera bäst i London av klassiskt engelsk fotbollsatmosfär. Precis som i fallet West Ham kan det även här krävas hyfsade promenader innan man är på plats. Det är värt besväret.

Hotspurs fans piskar upp en helt annan stämning än den hos Arsenal eller Chelsea. Det gör att man glömmer att detta är en lite trång och sliten anläggning, som mycket riktigt ska ersättas med en ny.

Bildextra: 20 häftiga bilder från Londons arenor

6. Stamford Bridge (Chelsea. Kapacitet: 42 500)

För en fotbollsturist är ”The Bridge” den smidigaste arenan att nå från citys hotellområden. En kort tur med District Line och man är vid närmaste stationen Fulham Broadway. Stamford Bridge ligger sedan bara några hundra meter bort.

Men detta är tyvärr det största pluset med Londons tredje största arena. Den är funktionell och moderniserad, men den saknar såväl atmosfären från White Hart Lane som det grandiosa från Emirates.

7. The Den (Millwall. Kapacitet: 20 146)

Förr var ”The Den” något som engelska föräldrar skrämde sina barn med. I dag är det en modern arena som alla allsvenska klubbar skulle jubla över. Ligger man bara lite lågt med att man håller på t ex Leeds – eller någon annan Londonklubb än Millwall – är inte heller arenans omgivningar något att vara rädd för.

8. Loftus Road (Queens Park Rangers. Kapacitet: 18 200)

Londons motsvarighet till Söderstadion I Stockholm. Rangers Stadium, av alla kallad ”Loftus Road”, är tät och trång och belägen i ett distrikt, Shepherds Bush, som anses bohemiskt.

Stort minus för att man inte ser målen från vissa sektioner. Nästan lika stort plus för trycket när QPR nosar på Premier League.

9. The Valley (Charlton. Kapacitet 27 111)

Historien om hur ”The Valley” revs och raderades ur historieböckerna, för att sedan återuppstå som en fågel Fenix är kanske den starkaste arenaanekdoten i engelsk fotboll. I dag är The Valley en rimligt modern historia av bra Premier League-klass. Där tyvärr stämningen sjunkit avsevärt sedan ”The Addicks” rasade ner i The Championship.

10. Griffin Park (Brentford. Kapacitet 12 763)

Lilla Griffin Park stjäl tiondeplatsen från Crystal Palace betydligt större Selhurst Park. Griffin Park gör det inte bara för att den har en skönt nostalgisk atmosfär. Utan också för att 1) det är den arenan man ser vid inflygning till Heathrows flygplats och 2) den har en ”riktig” pub i varje hörn, något som fler engelska arenor borde ta efter…

Fotnot: Om listan inkluderat samtliga bollsportarenor i London hade rugbyarenan Twickenham (kapacitet 82 500) varit självklar topp tre.

Bildextra: 20 häftiga bilder från Londons arenor

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert: