Mejla

Jennifer Wegerup

”Stäng av alla som dopar sig på livstid”

SPORTBLADET

Det har redan drabbat cykelsporten.

Längdåkningen var illa ute ett tag.

Nu hotas skidskyttet.

Så jag säger: alla som dopar sig ska ha fängelsestraff.

Slakten vid Salt Lake City 2002. En dopad Johan Mühlegg tar OS -guld.
Slakten vid Salt Lake City 2002. En dopad Johan Mühlegg tar OS -guld.

Dags att vara politiskt inkorrekt och förespråka hårdare straff. De som känner mig vet att jag med åren slutat att gå från noll till hundra i ilskeläge på tio sekunder. Men när jag läser om dopade idrottare (bland annat) räcker det med en hundradels sekund.

Förutom våldsverkare så gör inget inom idrotten mig så upprörd som dessa dopade svin. Då och då kommer någ-on pajas och föreslår att man ska släppa dopningen fri. Fint. På vilken nivå då? Division två? Allsvenskan? SM i friidrott eller bara OS? Juniortävlingar i cykel eller enbart Tour de France?

Krav på fängelsestraff

Om vi lämnar sådana oseriösa förslag därhän är det bara att konstatera att skidskyttet nu, med VM runt hörnet, är i fokus i den evigt snurrande dopningskarusellen. Nu är det tre ryska åkare som misstänks och även om b-proven inte kommit kan jag bara hålla med Wolfgang Pichler när han kräver krafttag och pratar om hot-et mot hela sporten. Vi har redan sett hur den en gång så ädla cykelsporten skadats katastrofalt av alla dopade åkare. Sponsorer får till sist nog, tv-bolagen vill inte vara med och leka längre och enskilda åkare – som Pantani – blir offer i det cyniska spelet. 

Vi har sett fuskaren Mühlegg knäcka Elofsson, vi har äcklats av Marion Jones krokodiltårar, vi såg den grekiska farsen i OS 2004 med Thanou och Kenteris. Jag har i perioder varit så besviken och cyn-isk att jag tänkt om nästan varje ny stjärna inom friidrott att ”han/hon är ändå dopad”. 

Många människor är beredda att göra vad som helst för vinning, inte minst ekonomisk. Därför tror jag att hårdare straff är det enda som biter på dessa personer. Vissa kommer ändå alltid att vara beredda att ta risken. Men om all dopning automatiskt medför livstids avstängning är risktagandet betydligt högre än nu. Att systematisk dopning borde leda till fängelse är också en självklarhet. Bedrägeri är ju straffbart och här pratar vi bedrägeri på högsta nivå. 

Svenskar är inte bättre

Finns det då inga svenskar som dopar sig då? Vi har haft fall och vi kommer att få nya fall. Moral är inget genetiskt och utmärkande för vissa folkslag, svenskar är varken bättre eller sämre än andra. Det är dock så att kulturer och system i olika länder i olika hög grad bortser ifrån – eller rentav uppmuntrar – fusk. I Sverige är det okej att stanna hemma från en skidtävling på elitnivå för att familjens hund dött. Detta vårt snälla trygga system kanske inte fostrar lika många vinnare som de hårdare (det är en annan diskussion). Men jag tror inte heller att det fostrar lika många fuskare. 

Säkert får vi dock förr eller senare se någ-on svensk fuskare igen. Jag hoppas och tror dock att de ansvariga inom varje sport gör allt för att förhindra det.

Annars, som sagt, livstids avstängning och fängelse. Därför att fuskarna dödar allt, allt som är själva meningen med idrott och förstör för de ärliga som sliter livet ur sig för att nå toppen. En stulen stund på prispallen kan aldrig återgäldas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Jennifer Wegerup

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jennifer Wegerup