Mejla

Jennifer Wegerup

En iskall bröstchock väcker alltid heta känslor

Ett blottat bröst under isdansen.

En dansk domare som föll på brösten.

Vad är det med bröst som år 2009 väcker sådana känslor?

Foto: FOTO: REUTERS
Ekaterina Rublevas ”nip-slip”.

Ekaterina Rubleva gav allt i isdansen under EM i Helsingofors och visade om inte allt, så i alla fall ena bröstet. I det samhälle vi lever kan man tycka att det inte borde vara så himla spännande med bröst längre. Det var inte ens särskilt kul när vi som tonåringar på Skrea strand under stekhetaste 80-tal sprang runt topless. Men skriv ordet ”bröstchock” och klicken klickar in i tusental på klicktoppen på webben.

Januaritristessen ligger tjock över vårt land men när det gäller bröst verkar alla vakna till liv. Som radarstyrda söker sig läsarna (åtminstone ena hälften) dit. Att sen vissa av artikel-kommentarerna handlar om att Aftonbladet inte borde skriva om nakna bröst är inte underligt. Vi är alla hycklare av stora mått. Om det står något om bröst i en rubrik förstår nog de flesta att artikeln inte kommer att handla om de senaste resultaten i bandy-VM...

Extra laddat

Just bröst och sport är extra laddat. Vad den danske domaren Mads Krabbe, han som sa ”så stora bröst har du inte” till handbollsspelaren Kathrinte Lauritsen, tänkte kan man ju undra. Krabbe pratade om att han haft ”glimten i ögat”. Men handbollsförbundet kunde hålla sig för skratt och stängde av honom i tre veckor. 

”Vi ser allvarligt på det här”, sa danska handbollsförbundets Jan Spange Sørensen. 

Kanske är det just det som är grejen med bröst, vi ser allvarligt på dem. Börser må krascha, finansbubblor brista men silikonballongerna svävar allt högre. Aldrig så upplysta och utbildade och frigjorda, ge oss bröstchocker och bröstattacker, och vi åker dit. 

Tejpade upp brösten

Att det blir extra kittlande i sportens värld beror förstås på att mannen i så mångt och mycket ännu är normen där. ”Bröst är ett problem”, sa en damtränare en gång om de spelare som blev sämre när de i tonåren blev alltför framtunga. Själv minns jag hur damspelarna då jag var liten flicka och nyss börjat med fotbollen tejpade upp brösten. Det var före sport-bh:ns tid och jag hör inom mig tjejernas jämmer när de efter match skulle dra av tejpen. 

Startade utredning

Svenska fotbollförbundet startade 1970 en utredning för att ta reda på om brösten på damspelare kunde ta skada av ”slag och stötar mot bröstregionen”. Man kan inte annat än fascineras över förbundspamparnas omtanke. Den samma gick för övrigt att hitta även inom damboxningen där bröstens väl och ve debatterades flitigt av (de manliga) ledarna. 

Det är bara att konstatera att bröst i allmänhet, och inom sporten i synnerhet, fortsätter att väcka känslor. 

Väcka känslor, det gör även nätverket ”Bara bröst” som liksom undertecknad fascineras av fixeringen vid kvinnokroppen. Jag håller inte direkt  med dem i allt, men det är roligt med de upprörda känslor dess medlemmar väcker då de går på simhall topless eller barbröstade i en park.

Vämjelse

Som spelarfrun Malin Wollin konstaterade, apropå amning, det ska bara vara bröst i vissa sammanhang. I andra väcker de chock och vämjelse. Eller, inte minst, chockrubriker.

avJennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM