Övergångarna som skakade allsvenskan

Sportchansen listar

rörde upp känslor Pontus Kåmark, Stefan Batan och Jesper Blomqvist är tre av spelarna som tar plats på Sportchansens lista.
rörde upp känslor Pontus Kåmark, Stefan Batan och Jesper Blomqvist är tre av spelarna som tar plats på Sportchansens lista.

Man ska aldrig gå mellan Arsenal och Tottenham. Man ska aldrig gå mellan Barcelona och Real Madrid.

Det är ”förbjudna” övergångar som ändå görs med jämna mellanrum i fotbolls-Europa.

Sportchansen listar tio övergångar som har skakat om Sverige och allsvenskan genom åren.

Här är plats 10 till 6.

10) Christer Mattiasson

Vad: Lämnade Elfsborg för allsvenska konkurrenten AIK, 1999.

Sportchansens kommentar: Christer Mattiasson var en notorisk målskytt och en symbol för Elfsborg sedan laget tagit sig upp i allsvenskan 1996, efter nio år i exil. ”Kitten” som han kallades i Borås, vann skytteligan 1997, med 14 fullträffar tillsammans med Dan Sahlin och Mats Lilienberg. Han kunde dock inte säga nej när svenska mästarna AIK ville ha honom inför deras Champions League-satsning.

I AIK blev Mattiasson ”Mattigol”, men hans gamla klubbkamrater i Elfsborg hade inte glömt hans svek. När Mattiasson gjorde comeback på Ryavallen 1999, möttes han av burop och många hårda dueller mot Elfsborgs veteranmålvakt, Anders Bogsjö.

9) Stefan Batan

Vad: Lämnade Assyriska för AIK och Djurgården, 2005.

Sportchansens kommentar: 2005 gjorde Assyriska sin första och hittills enda säsong i allsvenskan. Vänsteryttern Stefan Batan var en av de som klarade sig bäst i laget som slutade sist, 16 poäng från kvalpats. Han svarade för två mål och tre assist på 22 matcher. Det gjorde att de allsvenska nykomlingarna AIK ville värva honom. Så blev det också.

Batan signerade ett treårskontrakt med AIK och kramade om sportchefen Stefan Söderberg när affären blev klar. Tio dagar senare hade dock Batan skrivit på ett fyraårskontrakt med svenska mästarna Djurgården. Det blev ett stort rabalder mellan Stockholmsklubbarna, men till slut var det Djurgården som blev Batans klubb. Numera återfinns han i Assyriska igen.

8) Teddy Lucic

Vad: Lämnade Bologna för AIK, 2000.

Sportchansens kommentar: Efter 58 matcher i IFK Göteborg lämnade landslagsmannen Lucic, Kamratgården, för att pröva lyckan i serie A-klubben Bologna. Efter en misslyckad sejour i Italien valde han att återvända till Sverige och allsvenskan. Men det blev inte IFK Göteborg, utan IFK:s värsta rivaler AIK.

Övergången blev inte mindre kontroversiell av att Lucic, 1998, lämnade IFK Göteborg helt gratis för spel i Italien, som ett av de första Bosman-fallen i Göteborgs historia.

7) Pontus Kåmark

Vad: Lämnade Leicester City för AIK, 1999.

Sportchansens kommentar: Sommaren 1999 slog bomben ner. VM-brons-hjälten Pontus Kåmark lämnade England för att göra comeback i allsvenskan. Men: Det var inte i IFK Göteborg, utan i AIK, som var i full färd med att inleda kvalet till Champions League. Och vilken succé det blev för Kåmark.

På de första 12 matcherna han spelade i klubben släppte inte laget in ett enda må. År 2000 gick det inte lika bra. Han slet av korsbandet i knäet på våren och missade både EM och den allsvenska säsongen. Säsongen efter var han tillbaka i IFK Göteborg.

6) Jesper Blomqvist

Vad: Lämnade Charlton för Djurgården.

Sportchansens kommentar: Under IFK Göteborgs dominans i allsvenskan och framgångar i Champions League under 1990-talet var Jesper Blomqvist från Tavelsjö symbolen. Så när Blomqvist valde att återvända till Sverige, 2003, efter proffsår i Italien och England, var det väl givet att han skulle till IFK Göteborg. Knappast. Han valde Djurgården.

Anledningen var enligt Blomqvist att IFK Göteborgs ledning betedde sig illa mot honom i samband med hans övergång till Milan 1996. Blomqvist tog juridisk hjälp för att få den ersättning han var berättigad av Göteborg. Det tog ett och ett halvt år innan han fick rätt. Efter övergången till Djurgården blev inte Blomqvist särskilt populär bland IFK Göteborgs supportrar.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.