Friidrott

Usain Bolt slog nytt världsrekord

Av: 

Jonatan Fast

SPORTBLADET

Sprang 100 meter på 9,58 – tog VM-guld i Berlin

I fantasin existerar Clark Kent som Stålmannen. Verklighetens motsvarighet heter Usain Bolt och är 22 år gammal. Löpfenomenet från Jamaica tog i kväll VM-guld på 100 meter när han slog nytt världsrekord i Berlin på 9,58.

– Jag sade att vad som helst kunde hända och det gjorde det, säger Bolt enligt AFP.

I kväll skrevs idrottshistoria. Sällan har förväntningarna varit så stora på en enskild idrottsutövare – men sprintern Usain Bolt stod pall och sprang 100-metersfinalen i VM i Berlin på världens snabbaste tid genom tiderna. 9,58. Elva hundradelar bättre än det tidigare världsrekordet, 9,69.

– 9,58, vad kan jag säga? Jag är riktigt glad. Men jag ska kämpa för att springa ännu fortare, säger Bolt efter loppet enligt AFP.

Tyson Gay gjorde ett jättelopp – förgäves

Största utmanaren, amerikanen Tyson Gay, gjorde ett jättelopp och sprang i mål som tvåa på 9,71. Men vad gjorde det? Ingenting när Usain Bolt näst intill trotsar naturlagarna och springer som besatt. När ”Insane Bolt” korsade mållinjen visade statistiken att han under loppet höll en medelhastighet av 37,6 km/h. Medvinden var lätt: +0,9 meter per sekund.

– Publiken gav mig energi, jag är riktigt glad och ska kämpa för att springa snabbare, säger Bolt till Eurosport.

”Helt sinnessjukt”

TV4:s kommentator Mattias Sunneborn satt i direktsändning och var helt lyrisk:

– Helt sinnessjukt, det största och bästa jag har varit med om i mitt liv. Han (Bolt) är från en annan planet. Ingenting kan bli större.

– Jag tycker att det här är det största som har presterats inom friidrotten, fyller TV4:s expert Lennart A Juhlin i.

Bolts landsman Asafa Powell tog hand om bronset när han sprang i mål på 9,84. Efter loppet stod Tyson Gay kvar länge och bara ruskade på huvudet. Han förstod ingenting. Den känslan är han inte ensam om i augusti 2009.

ANNONS

Tar vi tredje raka vinsten mot värdnationen? Syna Oddsets spelutbud på Finland-Tre Kronor!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott