15-årigen mobbad – för sitt guld

SPORTBLADET

Tvingades byta skola: ”Blev värre”

Att vara en av världens bästa simhoppare är ingen garanti för popularitet i skolan.

Fråga bara Thomas Daley. Han tvingades byta skola efter att ha mobbats.

Foto: GLAD IGEN Efter förra årets framgångar i EM och OS, blev 15-årige Thomas Daley både mobbad och hotad. Trots detta har han lyckats att pricka in formen även till årets VM.

15-årige Thomas Daley slog världen med häpnad när han tidigare i veckan tog VM-guld i höga hopp.

Men livet har inte alltid varit enkelt för det engelska underbarnet.

I början av juni bytte han nämligen skola till Plymouth College, efter att under en lång tid ha mobbats på sin förra skola, Eggbuckland Community College.

Problemen började efter fjolårets OS i Peking, där Daley blev sjua. Det är i tidningen Miami Herald som Daley talar ut om sina jobbiga upplevelser.

Ville inte gå till skolan

– Det började ganska harmlöst. De kallade mig ”simhoppspojke” och andra saker. Jag försökte ignorera det, men det slutade inte och blev värre och värre, säger Daley till tidningen.

När vintern kom började Daley söka anledningar till att inte gå till skolan. Samtidigt blev både hans skolarbeten och simhoppningen lidande.

– När jag var irriterad i skolan började jag att bli irriterad när jag hoppade, så på det sättet påverkade det mig, säger han.

Mobbningen blev värre och värre, och efter ett tag kunde Daley inte gå i skolans korridorer utan att andra elever knuffade och skrek åt honom.

Blev hotad

Hans pappa Rob gick till slut till skolans rektor Katrina Borowski, men hon hävdade att det inte var något större problem, och vidtog inga stora åtgärder.

– Mobbningen blev mer allvarlig efter det där. Han tacklades ner i golvet och fick blyerts- och bläckpennor kastade på honom, säger pappa Daley till Miami Herald.

Under våren när Daley förberedde sig för World Series kulminerade problemet. Daleys problem kom ut i lokalmedia och efter det hotade en mobbare att bryta benen på Daley.

Strax efter det lämnade Daley Eggbuckland, och vann i tisdags VM-guld.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning