Längdskidor

SKRÄCKVÄGEN

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Snökaos gör landslagets VM-resa livsfarlig

Liberec/Hrabetice. De ville ha VM:s mest avskilda hotell, men hade inte räknat med snökaoset.

Efter tre dygns oavbruten nederbörd är den tre mil långa serpentinvägen till landslagets boende igensnöad och rejält olycksdrabbad.

– Vi får hoppas att vi hinner till start i premiären, säger Lina Andersson.

SVT:s utsända har redan fått känna på den slingriga vägens farligheter. Under gårdagen körde SVT:s bil rakt in i en mötande lastbil. ”Vi kom i en nerförsbacke, där var det jävligt snöigt och dåligt plogat. Halt. Omöjligt att få grepp. Så vi åkte neråt och mötte en lastbil. Både vi och den försökte komma så långt ut som möjligt, men det gick inte att undvika att krocka”, berättar reportern Ola Bränholm.

VM körs i nordtjeckiska Liberec, men svenskarna bor ännu längre norröver, mot den polska gränsen. När Gunde Svan bokade hotellet hade han ingen aning om hur den tjeckiska vintern kunde slå till.

Det vet hela landslaget nu.

– Man får ta det för vad det är. Det är ­inte så jättebra plogade vägar här. Vi får hoppas att det går att köra, att vi hinner till start till premiären, säger Lina Andersson som kör dagens lopp över tio kilometer klassiskt.

Körde rakt in i lastbil

Hon har skäl att oroa sig.

Den drygt tre mil långa sträckan mellan hotellet och skidstadion slingrar sig som en alpväg. Och ju mer snö, desto större problem. Under gårdagens presskonferens fastnade två svenska bilar i drivorna. SVT:s bil körde rakt in i en mötande lastbil.

– Vi kom i en nerförsbacke, där var det jävligt snöigt och dåligt plogat. Halt. Omöjligt att få grepp. Så vi åkte neråt och mötte en lastbil. Både vi och den försökte komma så långt ut som möjligt, men det gick inte att undvika att krocka, berättar reportern Ola Bränholm.

Den konstanta nederbörden kommer pågå minst fram till fredag, men redan nu talas det om den snörikaste perioden på tjugohundratalet. Sportbladet var i går i kontakt med tjeckisk polis som bekräftade att ett flertal olyckor har inträffat på sträckan under dagen.

”Vi är rustade för det här”

Presschefen Torbjörn Nordvall har respekt för det snöiga underlaget.

– Det är ingen jättebred väg, man får ta det lugnt. Men vi har satt på snökedjor och är rustade för att åka här, säger han.

Hur hamnade ni här?

– Valet är bara byggt på att få de sportsligt bästa framgångarna. Sen har vädret ställt till det, inte minst för er som ska hit, men det är svårt att räkna med.

Lina Andersson vill ändå vara tydlig: visst har flera ­bilar krockat och kört av vägen i ovädret, men det vägs upp av fördelarna med att vara avskild.

– Det är jättebra här, man kommer bort från tävlingshysterin. Vi har det lugnt som har ett helt hotell där man kan komma och gå, dörrarna står öppna. Det går inte att jämföra med att bo i en VM-by.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor