Carlsson på podiet när Grönholm vann i Värmland

SPORTBLADET

Sensationell tredjeplats i VM-rallyt

Trea i det svenska VM-rallyt och en dröm gick i uppfyllelse för Daniel Carlsson.

Det kunde han tacka konkurrenterna för.

Hade de inte låtit Daniel töja på reglerna hade han inte ens fått starta.

– Jag är tacksam för att de skrev på, sade Daniel Carlsson i depån i Hagfors sedan hans sensationella tredjeplats i VM-rallyt var klar.

Foto: Sensationstrea. Daniel Carlsson slutade trea i det svenska VM-rallyt.

Skrev på?

Jo, så var det: Alla de andra förarna var tvungna att ge klartecken för att svensken skulle få starta i en av Mitsubishis fabriksbilar från 2005.

Sista dagen för anmälan var passerad med råge. Hade bara en enda av förarna sagt nej till att göra ett undantag, så hade Carlssons saga tagit slut där och då.

Nu sade alla gamla kollegor ja och som han tackade för hjälpen, Säfflegrabben!

– Jag har aldrig varit så här glad, sade Daniel efter sista sträckan. Det är helt underbart.

– Så sent som för en vecka sedan visste jag ju inte ens om jag skulle få starta.

Tappade trean

Inför allra sista specialsträckan hade Daniel Carlsson futtiga 0,2 sekunder till godo på hårdjagande italienaren Gigi Galli, och motorn hade börjat krångla.

– Den gick bara på tre cylindrar i högfart, sade Daniel och visade i depån hur det ryckte i säkerhetsbältet när motorn hackade och tredjeplatsen hängde på en skör tråd.

Men Galli, kontraktslös 2006 precis som Carlsson, tappade treans växel på sista sträckan och sekunderna rann iväg för honom. Italienaren, som på en sträcka påstod att han satsade 110 procent, fick ge sig. Han blev fyra.

Vann gjorde Marcus Grönholm, Finland, 38 år gammal just den här söndagen.

Men även han hade sina mörka ögonblick.

På söndagen, med tre sträckor kvar att köra, sprutade det plötsligt olja över vindrutan, en av differentialerna vägrade fungera och växlarna fick Grönholm slå in med den vanliga spaken, inte med de tidssparande paddlarna vid ratten som han är så van vid.

Loeb frånåkt igen

Sebastien Loeb, fransmannen, var plötsligt bara 14 sekunder efter och Grönholm kände sig riktigt pressad.

– Faaan, svor finländaren i en lång ramsa när han försvann in i Fordbussen medan mekanikerna hängde som svärmande bin kring hans krassliga rallybil.

En halv timme senare sken Grönholm som solen igen. Oljesprutet kom från en trasig hydraulik. Allt var bytt och allt fungerade som det skulle igen.

Loeb blev nu frånåkt igen.

Det här var inte hans rally.

För svenskarna var tävlingen blandad. Thomas Rådström blev femma i sitt första VM-rally sedan 2002 och framtidslöftet Jimmy Joge kom nia. Mattias Ekström kraschade sista dagen.

PG Andersson vann JVM-klassen i suverän stil.

Christer Jönsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport