”Ville inte göra något halvdant”

SPORTBLADET

Sex år i Bajen - nu är Grahn vid målet

Foto: FINGERTOPPSKÄNSLA Hammarbys tränare Magnus Grahn har tagit klubben från division ett till SM-final i handboll. Men det har inte alltid varit lätt. Grahn säger till Sportbladet att han funderade på att sluta när det var som tyngst runt klubben.

- Jag är beredd att gå över lik för att det ska lyckas. Är ni med mig?

Det är sex år sedan Magnus Grahn ställde frågan till Hammarby handbolls styrelse.

Svaret blev ja.

Resultatet - SM-final.

Den där frågan som ställdes gällde en fullskalig elitsatsning. Året var 2000 och Magnus "Nollan" Grahn hade året innan gett ett löfte.

- Går ni upp i ettan hoppar jag på, sa jag. Och de gjorde de. Jag visste redan då att jag inte ville göra något halvdant, men när styrelsen sa ja visste nog ingen av oss vad det var vi sa ja till, säger Grahn.

Med facit i hand startade en framgångssaga. Grahn satte upp två mål: Hammarby skulle till elitserien och Stockholm skulle bli en stad på handbollskartan igen.

- Jag visste vad som krävdes. Inte bara bra spelare utan medialt intresse, publik och sponsorintäkter. När vi gjort det klart för oss gick allt väldigt fort.

Hårdsatsning

Grahn skapade målbilder och bröt ner dem i detaljer för maximalt resultat. Efter två säsonger var Hammarby klart för elitserien och handbollen hade gått från en trevlig kompissport till hårdsatsning.

Men samtidigt ökade klubbens ekonomiska problem. Säsongen 03/04 slutar laget tia, en klar besvikelse.

- I efterhand förstår jag hur oroligt det var och hur det påverkade alla. Spelarlöner uteblev, löften bröts. Alla vändes mot varandra, spelare, tränare och styrelse. Det var en väldigt jobbig tid.

Funderade du aldrig på att sluta?

- Jo, jag hade en period i februari när jag tänkte att "va fan gör jag här. Jag slänger bort min tid och får inget tillbaka".

Varför stannade du?

- För att jag trodde att vi kunde klara det. Och i dag pratar Hammarby framtid, inte dag för dag, utan tre år framöver.

Ger spelarna tid

Magnus Grahns tränarstil baseras på några få delar. Att vara sig själv är en. Att få alla spelare att känna sig lika viktiga är en annan.

- Jag ger alla spelare minst en minut varje gång jag träffar dem. Vissa får mer, men alla ska känna att jag har sett dem.

Taktiken verkar ha lyckats. På lördag spelar Hammarby SM-final mot Sävehof och för en gångs skull var inte Grahns målbild klar i förväg.

- Jag har inte vågat tänka på en final. Vi har en så jobbig historia att det alltid har handlat om att rädda dagen. Men när vi nu är där åker vi inte iväg på skolresa. Vi vill vinna och vi är hungriga, säger Grahn.

Vad skickar du med dina spelare ut på plan?

- Självförtroende och några tänkvärda ord som kommer till mig på fredag. Ord som de kan ha med sig både på lördag och under resten av livet.

AnnaMaria Jansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll