Analysera mera – före och efter

SPORTBLADET

Patrick Ekwall är sport-tv:s Ulf Lundell. Kanske båda först skulle protestera högljutt över liknelsen. Men jag tror att Ekwall kan vilja ha Lundells starka historieberättande och jag antar att Lundell kan gilla Ekwalls orädda obekvämlighet.

Egentligen var det främst när jag läste

TV4-medarbetarens blogg på bolagets webbsida som jämförelsen dök upp i mitt huvud. Den tidigare kvällstidningsjournalistens skriftspråk flödar ostoppbart och lundellskt, långt ifrån tv-krönikorna som ges koncentrerat och rappt.

När Ekwalls blogg lanserades tidigare i vinter utlovades rörliga bilder från bakom kulisserna och från material som inte får plats i tv-sändningarna. Men det har jag inte sett mycket av.

Idén var annars utmärkt. Bland annat tror jag att intresset av att sända presskonferenser och träningar är underskattat – många tittare skulle nog utan mellanhänder vilja få se tränares och spelares kommentarer inför och efter matcher vid podiet och själva vilja få värdera spelares form på träningspassen.

Jag förväntar mig att det är något som vi kommer att få ser mer av. Till stundande fotbolls-VM måste intresset vara stort för att få se presskonferenserna och träningarna direkt i tv eller via webben.

Nästa tisdag presenteras den svenska VM-truppen. Och visst direktsänder TV4 i 20 minuter. Det är den händelsen värd och det är en bra början.

Jag läser i den aktuella bloggen att Häckentränaren Stefan Lundin ska ha nekat intervju efter matchen mot Kalmar FF i måndags. Spridningen av den ovanan är det som retar mig allra mest just nu. Det är ett märkligt behandlande av dem som föder de aktiva, nämligen de sportintresserade.

Men i ett inlägg i sin blogg hyllar Patrick Ekwall i?stället Tomas Ledin.

Power generation i Eurosport i går, innehållande en intervju med Strasbourgs ivorianske vänsterback Arthur Boka, kom mycket närmare afrikansk fotboll än vad Fotbollskväll i SVT gjorde i måndags.

Vaket av TV4 Plus att sätta in en extrasändning av Celta Vigo-Barcelona i kväll.

Mattias Karlsson