Miami Heat skrev historia

SPORTBLADET

Laget vann sin första NBA-titel – Dwayne Wade stor segerorganisatör

Basket må vara en lagsport, men det hjälper att ha en superstjärna i laget.

I natt vann Miami Heat NBA-titeln för första gången, och det tack vare 24-åriga Dwyane Wade som burit sitt lag genom finalserien.

- Det här är en av de skönaste känslorna jag haft i mitt liv, säger han.

Foto: Heta NBA-mästare Finalkungen Dwayne Wade får välförtjänt beröm av läromästaren Shaquille O'Neal efter att Miami Heat vunnit NBA-titeln för första gången.

När Shaquille O’Neal lämnade Los Angeles Lakers för Miami Heat för två år sedan lovade han att vinna en ny mästerskapsring med sin nya klubb. Unga stjärnan Dwyane Wade kallade han sin bästa elev någonsin.

I natt tog Wade examen.

Miami Heat vann borta mot Dallas Mavericks med 93-95 och vann NBA-mästerskapet. Laget vände ett underläge med 0-2 i matcher till totalseger med 4-2.

98 matcher lång säsong

Och det var Wade som avgjorde. Trots att Dallas fokuserade hela försvaret på honom lyckades han göra 36 poäng, ta 10 returer, slå fem målgivande passningar, sno fyra bollar för Dallas och blocka tre skott. En makalös insats hans 98:e match för säsongen.

- Klart att man känner av tröttheten, det är en lång och hård säsong. Men man blir väldigt motiverad när man spelar NBA-final, säger han.

”Wade – en superduperstjärna”

Jag tillhör skaran som inte riktigt trott på Miami i år. Dels för att laget inte sett så bra ut under säsongen, men framför allt för att Detroit Pistons och San Antonio såg så bra ut. Inget av lagen gick till final, men inte ens då trodde jag på Miami.

Dallas Mavericks har sett fantasiska ut och att lagets superstjärna Dirk Nowitzki är europé (tysk) är kul. Men vad jag glömde är att en enda spelare med rätt understöd faktiskt kan avgöra finalserier i NBA.

Bland basketkännare har det länge stått klart att Wade är en superduperstjärna i vardande, och nu har han klivit fram i rampljuset på allvar.

Han är en rätt blyg kille, i alla fall jämfört med killar som Kobe Bryant och Shaquille O’Neal. Jag intervjuade honom för ett och ett halvt år sedan. Då snackade vi ishockey, men han gillade inte jämförelsen mellan hockeyspelare och basketspelare. Varför?

- Vi är världens bästa atleter, sa han då.

I natt och under hela finalserien har han i alla fall bevisat en sak: Inte att alla basketspelare är världens bästa, men att han är det. Eller som Shaquille O’Neal säger:

- Wade är världens bästa spelare. Någonsin.

Kuriosa:

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket