Sidotävlingarna - ett löjligt jippo

SPORTBLADET

Poker-VM har börjat. Men det är inget du behöver bry dig om.

Huvudtävlingen börjar inte förrän 28 juli. Sidotävlingarna som spelas nu är bara ett löjligt kommersiellt jippo.

På den gamla goda tiden var inofficiella VM, World Series Of Poker, huvudmålet för mig och alla andra seriösa spelare. Under fyra veckor bjöd arrangören Binion’s Horseshoe på Vegas bästa sida. Den fyra dagar långa huvudtävlingen avgjordes i maj. Oftast kom jag hem lite fattigare, men det gjorde inte så mycket – jag hade haft kul.

En sju veckor lång sedelpress

Nu har Binion’s har gått i konkurs och blivit uppköpt av Harrah’s, en börsnoterad gigant vars alla beslut drivs av plus och minus på papper i kontorsrum. Poker-VM har svällt till en sju veckor lång sedelpress som vattnar ur varenda droppe ur varumärket WSOP. Och det är spelarna som betalar. Avgifterna har höjts, servicen har försämrats och som om inte det var nog har de flyttat hela kalaset till en tid på året då det är hundra grader varmt i skuggan.

Springer upp på rummet

Förr i tiden följde många cashgamespelare efter turnerings-touren för där fanns bäst action. Den största guldgruvan uppenbarade sig under WSOP då horder av självutnämnda hometownchamps dök upp från jordens alla hörn. Numera är allt annorlunda på grund av nätpokern. Så fort ungtupparna åkt ut ur en turnering springer de upp på rummet och slår på datorn.

Det finns en enda anledning att åka till Vegas i sommar. Dåliga nätkvalare, hög insats och långsam struktur gör huvudtävlingen till världens bästa turnering för alla seriösa pokerspelare.

Bara en dåre drömer om final

En gång i tiden var min dröm att vinna VM. Att spela fantastisk poker i fyra dagar, slippa otur i avgörande lägen och slå drygt 400 hundra spelare kändes som en möjlighet.

I år handlar det om 8?000 motståndare och 15 dagars spel. Bara en dåre drömmer om att ens ta sig till finalbordet. Att fantisera om att vinna är bara löjligt.

Jag måste dock erkänna att jag tillhör den skaran spelare som kan vinna på ren skicklighet.

Efter en stunds eftertanke finns det egentligen bara ett logiskt slut på årets VM. Efter en fantastisk syn med knekt hög mot Phil Ivey vinner jag förstapriset på 10 miljoner dollar. Allt annat vore ett verk av djävulen och hans konspiration mot mig.

Ken Lennaard

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker