Flinck: Det är väldigt stor skillnad – fråga Sven Nylander

SPORTBLADET

HAMBURG. Ett franskt försvar släckte gulddrömmen.

Låt inte nu två raka förluster överskugga den här VM-succén.

Det är väldigt stor skillnad på ett brons och en fjärdeplats.

Fråga Sven Nylander.

Eller Tomas Brolin.

Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

– VM:s bästa försvar mot VM:s bästa anfall, sa Frankrikes Allison Pineau häromdagen efter att det stod klart att man skulle möta Sverige.

Några dagar senare vet vi att Norge nog trots allt har VM:s bästa anfall (i varje fall om vi inkluderar kontringar).

Men vilka som har VM:s bästa försvar, eller rättare sagt världens bästa försvar, för att inte säga tidernas bästa försvar, råder det fortfarande inga tvivel om.

Sättet Frankrike nästan raderade ut Isabelle Gulldén var oerhört imponerande. Det stannade vid två mål, båda från nära håll, och, framför allt, noll bokförda assist i den officiella statistiken för spelgeniet.

Jag undrar om det ens hänt någon gång i Gulldéns 186 tidigare landskamper. Eller över huvud taget under hennes handbollskarriär – i fall det nu var helt korrekt. Sedan tycker jag att hon var väl kritisk till sig själv efteråt.

Tryckte och sprang på allt

Ändå pressade Sverige detta Frankrike in i slutminuten och kom tillbaka (och förbi) från fyramålsunderläge två gånger om.

Det är något det här laget verkligen ska ta med sig.

Bakom detta försvar stod Amandine Leynaud och vann den där förbannade målvaktsmatchen som är så viktig. Framför allt tog hon skotten när det skulle avgöras i slutet.

Det kan vara lätt att tycka att Sverige inte kom upp i samma nivå som mot till exempel Norge eller Danmark. Men då måste man förstås beakta att det fanns ett lag till på planen som gjorde det oerhört svårt för motståndarna i de uppställda anfallen.

Det var tydligt från start att Sveriges målsättning var att ställas så lite som möjligt mot detta så välorganiserade försvar, med sina individuellt skickliga och urstarka spelare, och man tryckte därför på allt, inklusive på avkasten. Det orkade man inte riktigt göra på samma sätt när det skulle avgöras i slutskedet.

Till slut var det de små marginalerna som avgjorde.

Pineau avgjorde

En nyckelspelare hade kvar att kliva fram och göra en match till ”sin” i detta VM – Nathalie Hagman.

Det gjorde hon i semifinalen, i den största VM-matchen landslaget spelat, men det räckte inte till seger denna kväll.

I stället var det Pineau som klev in och avgjorde i slutet när hon gjorde tre av Frankrikes fyra sista mål. Samma Pineau som har tre silver och ett brons på tretton mästerskap och som sa till mig inför matchen:

– Jag vill ha ett guld mer än någonsin, av olika anledningar.

Därför bänkades Jamina

Filippa Idéhn fick chansen från start efter sitt fina inhopp mot Danmark och var bra i första halvlek. Men i andra hade hon faktiskt bara två officiella räddningar. Det är Janne Ekman som sköter målvaktsbytena men enligt Henrik Signell diskuterades det inget byte, inte i paus i alla fall.

En annan taktisk disposition man kunde ifrågasätta efteråt var varför Jamina Roberts – som än en gång hade, om inte lekstuga så i alla fall stora framgångar, mot Frankrike – bänkades sista kvarten.

Jag frågade Signell varför.

– Vi hade en period med Jamina plan där vi hade problem och vi ville ändra. Men framför allt ville vi ha in Ullis (Toft Hansen). Men det är svårt att ha dem samtidigt på plan för då har vi ingen trea bredvid Sabina.

Och Signell ville uppenbarligen inte ha fler byten anfall/försvar där och då.

Rätt eller fel? Det kan diskuteras.

Men några linjeinspel blev det knappt alls under hela matchen. Där har flera niometersspelare en del att utveckla.

Norge-Frankrike igen

Nu väntar en bronsmatch mot Nederländerna.

Ett Nederländerna som borde vara mer besviket än Sverige efter att än en gång missat ett guld efter tre raka semifinaler och två förlorade finaler i VM och EM.

Sverige går än en gång in som underhunden.

Låt nu inte två avslutande förluster överskugga denna VM-succé.

Det är väldigt stor skillnad på ett brons och en fjärdeplats.

Fråga bara Sven Nylander.

Eller Tomas Brolin.

▪▪▪

Norge-Frankrike i herrarnas VM-final tidigare i år.

Norge-Frankrike i damernas VM-final på söndag.

Och nu vinner Norge. Men är det något lag som ska kunna stoppa detta norska lag som imponerat så enormt i kvarten och semin är det just Frankrike – om man bara lyckas bromsa de norska kontringarna.

De har gjort flest landskamper i handbollslandslaget damer 00:40

avJohan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM