Friidrott

Bevisen som slår hål på Pistorius historia

Av: 

Fredrik Falk

SPORTBLADET

Utredningsledaren: "Historien högst osannolik"

Oscar Pistorius ljuger om vad som hände under dödsskjutningen av Reeva Steenkamp, hävdar polisen.

Under dagens förhandlingar slog utredarna hål på de flesta av Pistorius påståenden.

– Jag är övertygad om att Oscar Pistorius visste att Reeva var i badrummet och att han sköt fyra skott och dödade henne, säger utredningsledaren.

Förhandlingarna fortsatte under onsdagen mot sprinterstjärnan Oscar Pistorius – och det var en hel del spektakulära uppgifter som presenterades från polisen.

Utredarna pekade på en rad saker med Pistorius historia som inte stämmer:

De två telefonerna som hittats i badrummet ska enligt polisen inte ha använts under natten. Det går emot Pistorius berättelse om att han ringt ambulans och säkerhetspersonal.

Enligt utredningsledaren ska skotten ha avlossats diagonalt genom dörren. Men ingångshålen fanns på högra sidan av kroppen. Enligt utredningsledaren innebär det att Steenkamp stod vid sidan av toaletten och gömde sig. Inte att hon satt på stolen, för att uträtta sin behov.

Utredningsledaren menar att han inte kan ha stått på sina stumpar och avfyrat sitt vapen i den riktning som undersökningen visar. Åklagaren menar alltså att han stått på sin benproteser och avfyrat nedåt, något som går emot Pistoirus historia om att han inte hade proteserna på sig.

Sköts i huvudet från höger

Åklagaren kallade utredaren Hilton Botha som sitt första vittne. Han berättade detaljer från obduktionen, där det framkom att skotten i huvudet träffade flickvännen Reeva Steenkamp på höger sida, strax ovanför örat. Där hade supermodellen tre stora sår, enligt utredaren. Botha tog hjälp av husritningar för att visa hur och varifrån Pistorius avlossat skotten.

Stämingen i tingsrätten blev hätsk när försvarsadvokaten Roux började korsförhöra utredningsledaren, försvarsadvokaten hävdade att kulornas projektilbana faktiskt stämmer överens med försvarets version om att Pistorius inte haft benproteserna på sig.

Pistorius grät högljutt och kippade efter andan under stora delar av förhandlingarna.  

"Lamporna var tända"

Friidrottsstjärnan har tidigare hävdat att han blivit utsatt för inbrott och våld. Men utredningsledaren säger att man aldrig mottagit klagomål eller en anmälan från Pistorius.

Polisen lade även fram chockerande vittnesuppgifter om vad som ska ha skett under natten till Alla hjärtans dag.

– Vittnen hörde två tre skott, såg att lamporna var tända, och sedan, 17 minuter senare hörde vittnet två till tre skott till, meddelade utredaren.

Försvaret uppskattade inte versionen om att lamporna ska ha varit tända, något som Pistorius också nekat till under tisdagens förhandlingar.

  Liverapporteringen från förhandlingarna följer du här!

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott