Här börjar Kallurs OS-jakt

SPORTBLADET

Petad från SOK – då satsar sponsorn miljonbelopp: ”Jag var lite förvånad”

1 av 23 | Foto: 1997 Syskonen Kallur springer för Falu IK och benämns som "framtidshoppen".

Susanna Kallurs privata satsning mot ett OS-guld kostar omkring åtta miljoner kronor.

I går skrev den höggravida häcklöperskan ett miljonavtal som blir en viktig ekonomisk pusselbit.

– Jag blev petad från SOK för ett år sedan så det här betyder mycket, säger den vältränade blivande mamman.

Sanna Kallur är på upploppet av sin graviditet.

Hennes rosiga kinder, starka blick och 38 veckors stora mage klär henne.

– Jag är jätteförväntansfull. Men i helgen kände jag att jag är rätt färdig med det här, nu vill jag gärna ha ut människan som är där inne, säger hon med ett leende.

Barnvagnen är inhandlad, tankarna på en snar förlossning är omtumlande men mitt i allt pågår förberedelserna för den stora comebacken.

Sportbladet var med när Sanna Kallur i går skrev på ett sponsoravtal med storföretaget Clas Ohlsson värt miljonbelopp. Det blir en betydande del i den privata satsningen mot OS 2016 som uppskattas kosta kring åtta miljoner totalt.

– Jag måste ändå säga att jag var lite förvånad. Jag berättade på första mötet som vi träffades att jag var gravid, det var precis i början, säger Sanna Kallur.

En kamp med ekonomin

Ni fick aldrig kalla fötter av vetskapen kring hennes skadeproblematik och graviditet?

– Inte ett dugg. Det finns en viljestyrka och det är den kopplingen vi ser. Att man vågar, att man satsar och utmanar barriärer. Det är den profilen som Susanna har, säger Klas Balkow, vd och koncernchef på Clas Ohlson.

Det har varit en kamp för Sanna Kallur att skaffa sig ekonomiska förutsättningar för den satsning som nu sker helt utan stöd från Sveriges olympiska kommitté.

– Som friidrottare betyder det mycket att ha SOK i ryggen, så det gjorde stor skillnad när de först satte mig på paus och sedan petade mig för ett år sedan, säger Sanna Kallur.

”Jag får köpa det”

När det skedde hade Sanna Kallur tampats mot skadeproblem, en stressfraktur, sedan 2008. Hon är nu återställd från operationen förra året då en 33 centimeter lång titanspik opererades in i smalbenet.

Hur har du upplevt tystnaden från SOK, har du reflekterat över den?

– Ja, det är klart att jag har gjort. I samma sväng som skadorna kommer blir man mer svårsåld till sponsorer. Det är då man känner att man skulle vilja ha SOK där, som är mer på idrottarens sida. Fast någonstans måste gränsen gå, tror inte SOK på mig så får jag köpa det.

SOK gav upp, men inte du?

– Nej, jag har inte givit upp!

Hon tränar fortfarande med två veckor kvar till beräknad förlossning sex pass i veckan – tre styrkepass, ett i bassäng och två på cykel.

Hur träningen kommer att läggas upp efter att barnet är fött avvaktar hon med – kroppen får styra.

– Men jag hoppas vara i gång ordentligt till hösten, säger Sanna Kallur.

Sanna Kallurs stora mål är OS 2016. 

– Jag ska ta guld, säger Sanna.

Projekt Guld 2016

Gren: 100 m häck.

Projektledare: Susanna Kallur.

Teamet:  Torbjörn Eriksson, tränare, Johannes Hansen, mental rådgivare, Keith Karlsson, manager, Daniel Wessfelt och Stina Funke, tävlingsmanagers, Anders Kallur, pappa med diverse uppgifter. Viktig såklart för satsningen är maken Klas Kallur.

Så ser satsningen ut

Efter förlossningen kör Sanna Kallur i gång när kroppen medger. Hon hoppas att kunna vara i bra gång med uppbyggnadsträningen under hösten.

Målet är att tävla under 2014, gärna inomhus under februari. 

Full satsning både inne och ute 2015.

OS-fokus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott