Efter OS-medaljen - nu satsar han mot Dakarsegern

Nasser Al-Attiyah jagar Stephane Peterhansel

Nasser Al-Attiyah vann en OS-medalj i somras.

Nu jagar han sin andra seger i Dakarrallyt.

Nasser Al Attiyah, Qatar, vann den tredje etappen av Dakarrallyt och på den fjärde fortsatte han sin jakt på ledningen av tävlingen. Han hade en tuff kamp med fransmannen Guerlain Chicherit, som hade ledningen under den inledande delen av den 288 km långa specialsträckan. Nasser Al-Attiyah låg 47 sekunder efter Chicherit, men under de avslutande 36 minuterna lyckades han köra till sig ett försprång på 36 sekunder.

– Det var svårt att hitta rätt väg under inledningen av etappen, men mot slutet så var det inga problem och vi körde in på en riktigt bra tid, vilket vi är väldigt glada över, säger Nasser-Al Attiyah.

- Vi vet att terrängen inte kommer att vara lika enkel för våra buggys i morgon och vi kommer säkerligen att tappa lite tid, men sedan lär det bli bättre igen när vi kommer i Chile. Jag är inte orolig, framförallt inte eftersom vi är med i toppen och inte är allt för långt bakom Peterhansel.

Peterhansel i fortsatt ledning

Trea i mål var Stephane Peterhansel, som fortfarande har ledningen av rallyt.

 Dagens etapp avgjordes i öknen och bland annat klättrade förarna upp till 2200 meters höjd och sedan tog de sig ner för branta sanddyner, något som bland annat ställde till problem för gårdagens tvåa Robby Gordon som slog runt efter 29 kilometer och hans hummer landade på taket.

I mc-klassen var det tufft för de första förarna, medan de som startade lite senare hade möjligheterna att följa spåren i sanden. Det gjorde att Joan Barreda Bort, som tappade en halvtimme i går och startade som nummer 24 fick ett mycket bra utgångsläge. Han vann etappen mellan Nazca och Arequipa före Olivier Pain, som gick upp i ledningen sammanlagt.

Despres tappar - men är inte oroad

Den flerfaldige segraren Cyril Despres, som också hade ledningen i tävlingen efter den tredje etappen var 17 minuter efter i mål och i sammandraget är han nu tre minuter efter ledande Pain.

– Jag drog ner lite på tempot och flera förare som startade efter mig passade på att köra om mig. De är inte första gången som det händer och jag är inte orolig, säger Cyril Despres.

- Under tre dagar har jag kört bra, men utan att ta ut max och det hjälper mig att spara energi och jag måste inte heller pressa hojen. De som startar långt bak och måste attackera så kör man mycket i dammet, med andra ord är det inte bara otur om man får mekaniska problem. Tävlingen är lång och jag kör i mitt tempo.

För Tomas Berglund var det en positiv dag. Han var 33:a på etappen och har nu avancerat till plats 88:a i totalen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.