Svenskduon historisk: ”Var helt otroligt!”

avJohan Håkansson

1 av 3 | Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

BÅSTAD. För första gången någonsin klev två svenskar in på den största padelscenen.

Daniel Windahl och Calle Knutsson fick skriva historia inför fullsatta läktare i Båstad.

– Det var helt otroligt. Vilken publik, sa Knutsson.

Padel exploderar just nu i Sverige. Inte minst tack vare Zlatan Ibrahimovic. Men jämfört med Spanien och Argentina är vi nybörjare och en lillepluttnation.

Men Sverige försöker närma sig världseliten och flera spelare satsar stenhårt på att nå dit.

Inte minst 21-åringarna Calle Knutsson och Daniel Windahl.

Bytte från tennis till padel

För några år sedan gick de i samma klass på tennisgymnasiet i Båstad. Men båda konverterade till padel och vill hela tiden bryta ny mark. Nu fick de som första svenskar spela en tävling på World Padel Tour, dessutom på hemmaplan.

De klev in i tävlingen med ett wild card och fick möta två av sportens största legendarer: Miguel Lamperti och Juan Mieres, som båda tillhört världstoppen i nästan 20 år.

– Jag rankar nog det här som ett större ögonblick än när jag spelade Davis Cup i tennis, säger Windahl.

Padelbanan är byggd på tennisgruset i Båstad och hela arenan kokade när svenskarna spelade. Det rådde nästan hockeystämning ett tag.

Målet: Klara en timme

Det blev förlust med 6-3, 6-2 – men Windahl och Knutsson behövde verkligen inte skämmas.

– Vårt mål var att hålla oss vid liv i en timme och när matchen var slut fick jag veta att vi spelat en timme och två minuter, säger Knutsson.

Själv har han flyttat ner till Granada i Spanien på heltid för att bli så bra som möjligt i padel. Även Windahl satsar mer eller mindre på heltid hemma i Uppsala och tillsammans kommer de att vara två ankare när Sverige ska spela VM i Paraguay i höst.

– Jag har fortfarande mycket kvar att lära mig, men jag är helt inställd på att försöka nå de bästa i världen. Även om jag inser att det kommer ta några år, säger Windahl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Padel

Tennis