Patrick Reed är skandalspelaren som ska lyfta USA

”Det är det bästa jag vet”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: REGIS DUVIGNAU / X00095

SPORTBLADET

51 veckor om året är Patrick Reed avskydd av både Europas och USA:s golfpublik.

Den här veckan tas han till nåder – för att han spelar för sitt land.

– Det är det bästa jag vet, säger en av golfvärldens mest kontroversiella spelare inför Ryder Cup.

Patrick Reed, 28, är född och uppvuxen några stenkast från Augusta National Golf Club. Ändå var det ytterst få i den amerikanska hemmapubliken som hejade på honom när han vann Masters i våras.

Till och med nordirländaren (!) Rory McIlroy fick större stöd.

Anledningen?

Patrick Reed har ett mörkt förflutet.

Under skoltiden på Augusta State University anklagades han för att ha stulit pengar och värdesaker av sina lagkamrater. Och väl framme på PGA-touren har kontroverserna bara fortsatt. Dels har han anklagats för fusk, dels har han gjort flera uttalanden som väckt ilska bland såväl publik som medspelare.

– Jag har ingen aning varför folk ogillar mig. Ni får väl fråga dem. Ärligt talat bryr jag mig inte. Jag är här för att göra mitt jobb och det är att spela golf, sa han i våras, i samband med segern i Masters.

Älskar att spela för USA

Men det finns en vecka vartannat år då Patrick Reed tas till nåder av den amerikanska golfpubliken. Ryder Cup-veckan. Han blir kanske inte älskad, men han blir i alla fall accepterad.

På Gleneagles år 2014 blev han den överlägset mest omdiskuterade spelaren då han tog rivaliteten mellan USA och Europa till nya höjder genom att hyscha mot den europeiska publiken.

På Hazeltine år 2016 fortsatte han på den inslagna vägen och startade ett smärre krig mot Rory McIlroy.

Nu är han tillbaka på Europeisk mark, där USA inte vunnit sedan 1993. Och superpatrioten Patrick Reed kommer för omväxlings skull att bli ordentligt påhejad av den amerikanska publiken.

Det är då han spelar som bäst.

– När jag drar på mig rött, vitt och blått så känner jag mig extra uppumpad. Jag vägrar göra min nation, mina lagkamrater och min kapten besviken, säger han.

”Är ute efter mig”

Reed förväntar sig att de europeiska spelarna kommer vara extra sugna på att besegra just honom.

– Jag vet att de är ute efter mig, men det är lugnt. Jag ska gå ut och spela min bästa golf och ta hem pokalen till USA. Den här veckan ser jag de europeiska spelarna som mina fiender. Det gäller att trycka upp dem mot väggen, komma under skinnet på dem och … ja, jävlas lite med dem. Det här är den enda tävlingen där vi får chansen att släppa loss lite, men jag tror alla fattar att vi gör det med glimten i ögat, säger Patrick Reed.

Ryder Cup spelas mellan fredag och söndag.

Två svenska spelare finns med i Europa-laget: Henrik Stenson och Alex Norén.


GUIDE: Så spelas Ryder Cup 2018


Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN