Motorsport

Hamilton världsmästare för femte gången i F1

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Lewis Hamilton är världsmästare i F1.

För femte gången.

Därmed är han en av historiens tre främsta förare.

– Det är helt otroligt, jag är så tacksam, säger mästaren 2018.

Britten och hans team Mercedes har dominerat F1 sedan 2014, då de tillsammans vann sin första titel. Han vann sedan 2015, för att se sin kollega Nico Rosberg vinna 2016 och därefter ta sin fjärde titel 2017.

I år hade han länge en tuff kamp med Sebastian Vettel, Ferrari, men under sommaren tog britten tagit kommandot. Sedan Tysklands GP i juli har han vunnit sex av åtta lopp och i Mexiko säkrade han VM-titeln. Han behövde inte ens vinna utan hans fjärdeplats räckte.

– Det var en mycket märklig känsla just nu, säger Lewis Hamilton efter loppet.

– Vi har jobbar så hårt genom så många lopp och jag är så tacksam för allt jobb som Mercedes har lagt ner. Jag har varit med teamet sedan jag var 13 år och att få lyckas med detta, något som Fangio gjorde i Mercedes är helt fantastiskt.

Femte VM-titeln för Hamilton

Det var hans femte titeln totalt och det gör att han tangerar Juan-Manuel Fangios rekord. Han har bara två VM-titlar färre än tidernas F1-gigant, Michael Schumacher - och han har ytterligare två säsonger kvar på sitt nuvarande kontrakt med Mercedes.

– Samtidigt var det ett hemskt race, jag hade en bra start och jobbade igenom fältet, men sedan vet jag inte vad som hände. Vi hade enorma problem, jag försökte bara få bilen i mål , säger Lewis Hamilton.

Max Verstappen, Red Bull, vann Mexikos GP för andra året i rad, Sebastian Vettel, slutade tvåa och Kimi Räikkönen, även han Ferrari trea.

– Starten var nyckeln och jag sov inte alls bra i natt så jag var verkligen fokuserad på att vinna, säger Max Verstappen efter loppet.

Marcus Ericsson slutade på plats nio i Mexikos GP och tog VM-poäng för andra loppet i rad.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Rankning: Tidernas bästa F1-förare

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Lewis Hamilton

Mercedes